середа, 21 листопада 2012 16:05

"Коли хотіли налякати владу, Луценко пропонував спалити ялинку перед Облдержадміністрацією"

47-річний народний депутат від Нашої України Народної Самоборони Юрій Гримчак згадує, що наприкінці каденції Леоніда Кучми, молодий колектив Соцпартії в Донецьку в активі з Юрієм Луценком вигадував акції протесту чинному президенту у вигляді розіграшів.

"У 2002 році в день шахтаря в кінці серпня, ми влаштували парад з пугалом Кучми. "Кучма" був у білому халаті — натяк був на те, що він божевільний. Його два "санітари" тягнули попід руки. Ми несли плакат "Кучмізм небезпечний для вашого здоров'я". Людей було як від Республіканського стадіону до Володимирського узвозу. І ми все пройшли. Зупинилися перед трибуною. Там був Янукович, Кобзон, якийсь представник Путіна. Богатирьова, коли вона побачила, що йдуть люди в масках, заусміхалася, така щаслива, і тут вона раптом розуміє, що щось не те. Яник як стояв з насупленим лицем, так і залишився. Потім почався шухер — почали вмикати-вимикати музику. Я розумію, що нас зараз будуть усіх арештовувати. Але дуже не хотілося маску віддавати. Тому ми кинулися врозтіч. Але ті хлопці, що були зі мною, ще перед парадом по 50 грамів прийняли для хоробрості. Та ще й виявилися без документів. Нас затримали людей 10. Три години нас протримали у райвідділку. Потім відпустили, а маску цю ми повезли в Київ".

Юрій Гримчак каже, що по телефонах не ризикували обговорювати важливі внутрішні питання, оскільки все прослуховувалося. Але якщо потрібно було налякати владу, розігрували комедію:

"Луценко дзвонив мені і казав:

- Привіт, що робиш?

- Сиджу і думаю, яку шкоду зафігачити.

- А ти не хочеш спалити ялинку перед Облдержадміністрацією?

- Кажу: хороша ідея. Давай обвішаємо ялинку листівками і підпалимо її.

За півгодини мені дзвонять з держадміністрції:

- От ви казали, проти вашої людини карну справу відкрили? Ми вже розібралися, люди наказані, справа закрита. А.. можна ялинку не палити?"

"Кучма коли приїздить в Донецьк, ми замовляємо три "гарбузи" — надувні кульки помаранчевого кольору, перетягнуті стрічками. Ми підіймаємо їх з плакатами "Ми тобі не раді". Кучма це бачить, сердиться, Яник отримує по голові. Найбільше їх цигарки дістали. Ми купили цигарки-самосад, без фільтру, по 27 копійок, потім зробили наклейки — Кучма в робі з написом "Кучмізм небезпечний для вашого здоров'я". Це була найдорожча валюта в СІЗО і тюрмах Донецької області. Ефектні люди приїздили і казали: "Можна в тебе ще ящичок попросити? Ну ти ж розумієш", — розповів Юрій Гримчак.

Зараз ви читаєте новину «"Коли хотіли налякати владу, Луценко пропонував спалити ялинку перед Облдержадміністрацією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути