Ексклюзиви
пʼятниця, 26 травня 2023 14:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Коли буде повна поразка Росії – відповіді західних аналітиків

Коли буде повна поразка Росії – відповіді західних аналітиків
Повна перемога України має стати початком нової ери, кажуть західні експерти. Фото: Facebook.com/MinistryofDefence.UA

Американські та європейські інтелектуали, які приїхали на Київський безпековий форум, розповіли про своє бачення завершення війни.

Якби Україна була членом НАТО, Російська Федерація не наважилась би на неї напасти і війни не було б. Такої точки зору дотримуються чимало західних лідерів, а також аналітиків, які спеціалізуються на проблемах сучасної Європи, повідомили NV.

Зараз міжнародний порядок під загрозою з боку великих авторитарних держав, насамперед Китаю і РФ, сказав колишній посол Сполучених Штатів Америки в Україні, директор Центру Євразії в Atlantic Council Джон Гербст.

"Путін розпочав своє велике вторгнення в Україну торік після зустрічі із Сі Цзіньпіном і публікації детальної заяви, в якій описано тісну співпрацю між цими двома ревізіоністськими лідерами. Вони зустрілися й минулого місяця, коли Сі продемонстрував підтримку вже ослабленому Путіну та оголосив, що найближчими роками вони внесуть серйозні зміни в міжнародне життя", – сказав Гербст.

Зі слів американського дипломата, "найшвидший і найефективніший спосіб забезпечити провал антиутопічних мрій Сі і Путіна – перемогти Путіна в Україні".

"Не можу сказати, який вигляд матиме світ після перемоги України – на це впливає надто багато чинників. Але, гадаю, можемо сказати, який вигляд мав би світ у разі поразки України: дві failed states – Росія та Україна – на євразійському континенті, європейський безпековий порядок під загрозою, розлад у трансатлантичному альянсі, загроза глобальній продовольчій безпеці та піднесення авторитарного Китаю", – сказала директорка Центру США і Європи Брукінґського інституту Констанц Штельценмюллер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не зрозумів дві речі – колишній прем'єр Австралії

Повна перемога України має стати початком нової ери, а повна поразка Росії зробить світ кращим, зазначив президент французького Центру вивчення і дослідження політичних рішень Ніколя Тензер.

"Але ця поразка не буде повною, доки демократичні сили не приведуть свої дії у відповідність із проголошеними цінностями. Чи зрозуміли західні лідери, що більше не мають права на помилки? Чи зрозуміли вони, що самовдоволення – це не реалізм, а дурість, оголошення стратегічної поразки, а не ознака хитрості?", – сказав аналітик.

"Повторна поява радикального зла у центрі Європи зобов'язує нас до дипломатії війни, де нейтралітет і вагання неприпустимі", – зазначив Тензер.

"Вигнання російських військ на території, які вони окупували до 24 лютого 2022 року, буде тріумфом", – сказав співробітник Інституту безпеки та оборони Естонського інституту зовнішньої політики Джеймс Шерр.

"Небезпека буде ще більшою, якщо західні партнери України оголосять, що "місію виконано", і повернуться до інших питань", – додав.

Остаточна перемога вимагає виведення російських військ з усієї міжнародно визнаної території України, сказав.

"За всім цим спостерігає Китай, і Україні не варто мати ілюзій щодо його інтересів. Остаточна поразка Росії посилить відому розсудливість Китаю. Водночас нестабільний мир в Україні прискорив би терміни агресії в Індо-Тихоокеанському регіоні. Це також відвернуло б увагу США від України та від Європи загалом", – сказав Джеймс Шерр.

25-26 травня відбувається 15-й Київський безпековий форум. Тема дводенного форуму – набуття членства України в НАТО. Форум організований фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".

Україна бореться за членство в Альянсі і за саме НАТО, сказав на відкритті форуму колишній прем'єр-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Коли буде повна поразка Росії – відповіді західних аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути