четвер, 27 вересня 2018 15:15

Кого просуватиме Москва на президента України

Кого просуватиме Москва на президента України
Москва хоче зупинки реформ в Україні, як наслідок - стагнацію. Фото: відкриті джерела

Москва робить ставку на прихід до влади в Україні популістів. Про це сказав історик Ярослав Грицак.

"Тоді реформи, найімовірніше, згорнуться. Це так званий "киргизький варіант". У Киргизстані 2005-го була Тюльпанова революція. Перший президент, який внаслідок цього прийшов до влади, був замінений іншим. Другий виглядав красивішим, але був лояльнішим до Москви. Схоже сталося в Грузії. Замість реформатора Саакашвілі прийшов Іванішвілі, який лояльніший до Москви", - розповів він в інтерв'ю Portal Polsko-Ukrainski

"Варіант другого Януковича для Москви не пройде. Тому будуть ставити на персону, яка має пройти і буде прийнятною для українського суспільства, але водночас буде лояльнішою до Москви, ніж Порошенко. Це один із найреальніших і найгірших сценаріїв. Після його впровадження буде практичне зупинення реформ. Популісти не можуть проводити реформ, бо для них це самогубство. Зупинення політичних реформ означає ще більшу стагнацію в економіці. Це замкнене порочне коло, про яке згадується в "залізному законі олігархії". Україна далі буде не жити, а виживати", - пояснив Грицак.

Повільні реформи краще, ніж їхня відсутність

"Люди, які є середнім класом в Україні, розуміють ризики, які насуваються від популістів 2019-го. Вони будуть докладати всіх зусиль, щоб пояснити свій страх для ширших верств і завадити.

Щоб побачити наслідки дій популістів, достатнього глянути навколо України. Країна по периметру оточена такими – Угорщина, Польща, Білорусь. Важко уявити, що серед цього моря вистоїть український острів. Його все одно рано чи пізно накриє хвиля. Не скажу, що це має неминуче статися, але це можливо. Якщо переможе Порошенко, то надалі будуть повільні реформи. А повільні реформи краще, ніж відсутність реформ", - сказав Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник фракції регулярно зустрічається з Путіним

Наступні вибори президента мають відбутися у березні 2019‑го, парламенту - у жовтні того ж року.

Президент Петро Порошенко оголосить про намір йти на вибори після старту виборчої кампанії.

Зараз ви читаєте новину «Кого просуватиме Москва на президента України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути