понеділок, 15 листопада 2010 10:57

Клюєв віддав 200 мільйонів із бюджету своєму заводу - ЗМІ

Клюєв віддав 200 мільйонів із бюджету своєму заводу - ЗМІ

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв виділив із державного бюджету 200 мільйонів гривень на розвиток власного бізнесу

Про це повідомляє Українська правда, посилаючись на власні джерела і наявні в своєму розпорядженні документи.

За інформацією видання, Клюєв очолює "Комісію з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів".

Вона вирішує, яким саме проектам надати державну допомогу за рахунок коштів стабілізаційного фонду держбюджету. У бюджеті 2010 року на підтримку інвестиційних проектів передбачено 1 млрд. грн. Майже половина цих грошей дісталася двом донецьким сім'ям.

Так, на засіданні комісії Клюєва було вирішено надати бюджетну підтримку двом проектам. Так, 172 млн. грн отримав краматорський завод "Енергомашспецсталь" як компенсацію за користування кредитом.

За інформацією видання, власником даного заводу є компанії з Британських Віргінських островів, Кіпру та Белізу. За останньою офіційною інформацією, 24,4% краматорського заводу належить кіпрській компанії Jugon Holding Limited. Інший великий пакет - 54,4% - знаходиться у власності кіпрської фірми Ukrainian Metalurgical Plants Ms Ltd. Головою наглядової ради заводу є депутат Донецької обласної ради Сергій Близнюк, син губернатора Донецької області Анатолія Близнюка.

Але найбільшу допомогу держави комісія Клюєва вирішила надати запорізькому "Заводу напівпровідників", який отримав 200 мільйонів гривень. Ця підтримка йому надається "для реалізації інноваційного проекту "Створення вертикально інтегрованої компанії з виробництва фотогальванічної продукції". На 200 мільйонів їм буде компенсована сума процентних ставок за користування кредитом.

Офіційно власником даного заводу є австрійська компанія Activ Solar GMBH, яка володіє 75% акцій підприємства. При цьому видання відзначає, що реально це підприємство входить до бізнес-імперії Андрія Клюєва. Як випливає з австрійського сайту Activ Solar GMBH, українське представництво фірми знаходиться в Києві за адресою вулиця Різницька, 3. Тут же зареєстрована компанія "Укрпідшипник" та інші підприємства Клюєвих.

Грошова допомога держави потрібна Клюєву для перебудови власного бізнесу зі спорудження електростанцій і сонячних батарей в Криму. А самі кредити, які бюджет допоможе погасити Клюєву, були взяті також в державному "Укрексімбанку".

Як сказано в листі Мінекономіки, для реалізації проекту фірма "Оріол Солар" планує залучити 875 млн гривень, що становить 99,6% вартості проекту. Сама фірма має статутний капітал у розмірі 7 тис. грн, а на 99,9% засновником значиться кіпрський офшор. За інформацією видання, фірма "Актив Солар", яка надає безпроцентну фінансову допомогу фірмі "Оріол Солар", також зареєстрована в офісі Клюєва на вулиці Різницькій, 3.

У коментарі виданню народний депутат від Партії регіонів Олександр Єдін заявив, що комісія Клюєва прийняла рішення про державну підтримку "Заводу напівпровідників" тільки завдяки тому, що в 2009 році уряд Юлії Тимошенко надало цьому проекту статус "інноваційного". При цьому Єдін заявив, що не Клюєв, а він є власником Запорізького заводу напівпровідників.

У той же час Єдін не зміг пояснити, чому представництво австрійської компанії Activ Solar GMBH, яка значиться кінцевим акціонером "Заводу напівпровідників", розташоване в київському офісі Андрія і Сергія Клюєвих. І чому у Відні компанія Activ Solar GMBH зареєстрована за адресою Віпплінгерштрассе, 35, за яким також зареєстрована компанія Slav AG, яка є власником 92,8% клюєвського "Актив-банку". Або чому гарантом по позиках, які брав "Завод напівпровідників", виступала страхова компанія Клюєвих "Актив-Страхування".

Зараз ви читаєте новину «Клюєв віддав 200 мільйонів із бюджету своєму заводу - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути