Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2010 11:27

Клюєв у Давосі розкритикував "помаранчеву" владу

Клюєв у Давосі розкритикував "помаранчеву" владу

Народний депутат України, заступник голови Партії регіонів Андрій Клюєв переконаний, що причини виникнення економічної кризи в Україні, в основному, внутрішні.

Таку думку він висловив у інтерв`ю журналістам в Києві, коментуючи дискусії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

За його словами, світова економічна криза показала, що на ефективний економічний розвиток, а значить на прискорене зростання життєвого рівня, можуть розраховувати лише країни з сильними урядами, системною політикою, спрямованою на економічне зростання, змішаною економічною структурою і добре контрольованими фінансовими ринками.

Депутат зазначив, що більшість виступаючих у Давосі підтверджують актуальність таких висновків.

Причини кризи в Україні, в основному, внутрішні

По-перше, сказав, Клюєв, багато країн готувалися до кризи наперед – ще з 2006-2007 років економісти попереджали про можливість різкого обвалу ринків.

"Але причини кризи в Україні, в основному, внутрішні. Я говорив про ці небезпеки ще в першій половині 2008; але владу стала помічати і визнавати кризу, коли про неї заговорили в кожній маршрутці.

На жаль, до цього була безліч дій з пригноблення вітчизняного виробництва і стимулювання імпорту – від зняття митного збору і штучного зміцнення гривні, що проводилося двічі - в 2005 і 2008 роках, до посилення податкового тиску", - сказав депутат.

На його думку, "сильним ударом, який призвів до значного скорочення виробництва в базових галузях промисловості, стало багаторазове підвищення цін на імпортний газ, спровоковане конфліктною і непрофесійною політикою нинішньої влади".

Створюється враження, що "помаранчева влада" діяла за нав`язаним ззовні планом із розорення вітчизняної економіки і знищення незалежності України, припустив представник Партії регіонів. Він також вважає, що антикризові дії влади були не лише запізнілими, але й спорадичними й несистемними, що більш нагадують передвиборчі акції.

По-друге, на думку Клюєва, криза виразно продемонструвала, наскільки уразлива наша держава через "сировинну" структуру економіки з технологічно відсталими виробництвами.

По-третє, депутат відзначив, що модернізація економіки вимагає не тільки зміни монетарної і податкової політики у бік стимулювання економічного зростання, але і системних реформ зі спрощення життя бізнесу і захисту прав власності.

По-четверте, за словами Клюєва, покращення регулювання фінансових ринків, про яке говорять більшість виступаючих на Всесвітньому економічному форумі, дуже актуальне і для України. Криза ще раз виразно показала, що виграють ті країни, які не допустили лібералізації своїх фінансів, де держава створювала умови для залучення інвестицій саме в розвиток реального сектора економіки, а не в спекулятивні операції чи бум імпортного споживання.

"По-п`яте, криза показала небезпеку послаблення ролі держави в контролі над економічною ситуацією", - сказав депутат.

На його думку, "непрофесіоналізм влади, її наплювацьке ставлення до закону практично розвалили державні інститути, кардинально збільшили корупцію".

"Ручне управління, спроба дотягнути до виборів за допомогою безпрецедентного нарощування внутрішніх і зовнішніх боргів, призвели до погіршення перспектив посткризового відновлення економіки і розвалу державних фінансів.

Замість вкладення всіх можливих резервів у стимулювання відновлення реального виробництва, країна спостерігала популістську передвиборчу роздачу бюджетних коштів", - заявив Клюєв.

За його словами, "всім стала очевидна повна відсутність у нинішньої влади розуміння важливості системності соціальної та економічної політики, стратегічного прогнозування і планування розвитку держави".

УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Клюєв у Давосі розкритикував "помаранчеву" владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути