пʼятниця, 13 січня 2012 10:45

Кличко: "Якщо будемо м'язами мірятися, то програємо вибори"

Кличко: "Якщо будемо м'язами мірятися, то програємо вибори"

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко оприлюднив "Угоду про взаємну співпрацю та взаємодопомогу на виборах". Закликає опозиційні сили підписати її. Там прописані критерії висунення спільних кандидатів по списку та мажоритарних округах на парламентських виборах та умови створення спільної більшості у новій Верховній Раді

Із ким ведете переговори про об'єднання?

- Готові співпрацювати з усіма демократичними силами. У тому числі з "Батьківщиною", "Народною самообороною", "Свободою".

Яка наразі ситуація по переговорах із "Громадянською позицією" Анатолія Гриценка?

- З Анатолієм Гриценком у нас співпадають погляди на розвиток подій в країні, ідеологія. По багатьох питаннях відображали одну й ту саму точку зору, навіть ще до консультацій. Оскільки об'єднання партій у блоки неможливо по законодавству, сьогодні нам необхідно вирішити на яких принципах та умовах будемо проводити фактичне об'єднання наших партій. У цьому питанні зараз тривають дискусії.

Вивчали як співпрацюють "Фронт змін" та "За Україну!", які підуть на вибори одним списком? У вас може бути щось подібне?

- Не треба проводити паралелі. Але багато речей будуть подібними. Нам потрібно виявити критерії, на основі яких ми зможемо об'єднати зусилля.

Гриценко не готовий вливатися у вашу партію?

- Ми оговорюємо умови. У нас є усі можливості з'ясувати це.

Коли може статися об'єднання?

- Крайній термін - березень. Переговори треба завершити до з'їзду, який пройде у другій половині березня.

Яценюк заявив, що з іншими опозиціонерами домовилися по висуненню єдиного кандидата по більше ніж 170 округах. Ви брали в цьому участь?

- Ні, ми не брали участь. Ніхто окрім народу не може вирішувати яких кандидатів висувати від опозиції. Це не той шлях. Що це за розмова - той буде йти, чи той! Й це вирішили політики у закритому приміщенні! Потрібно відштовхуватися від думки людей. Вони мають сказати - цю чи іншу людину ми будемо підтримувати, бо вважаємо її моральним авторитетом. Інакше ми знов ступаємо на ті ж граблі, через які вже спотикалися.

Усі представники демократичних сил повинні провести праймериз, визначитися, яка людина має вищу підтримку в мажоритарному окрузі. А потім від цього й відштовхуватися. Тільки такі люди мають представляти опозицію в округах.

Як ставитеся до звернення Юлії Тимошенко, яка запропонувала очолити список об'єднаної опозиції комусь із моральних авторитетів рівня Ліни Костенко?

- Це виникає тому, що немає довіри до політиків. Політики стовідсотково знищили себе й тепер звертаються за підтримкою моральних авторитетів. Не впевнений, що кожен з моральних авторитетів готовий підтримувати ту чи іншу політичну силу. Багато з них поза політикою. Політикам треба повертати довіру до себе. А це можна зробити лише на демократичних виборах, якщо відкрито спілкуватися з людьми. Питати: "Що ви хочете від нас?", а не спускати зверху рішення, за якими люди мають жити. Таких прикладів багато в західних країнах. Тому ми маємо не винаходити велосипед, а використовувати ті ж самі методи.

Що заважає об'єднанню опозиції?

- Ми не маємо боротися один з одним. Це помилка. Критика та випади один на одного працюють на руку владі. Є багато речей, які заважають. Але якщо буде бажання об'єднатися, то нічого неможливого не буде. Головне, щоб це бажання було не декларативним, а прикладним. Не можна заявляти це на прес-конференціях, а потім починати інтриги. Ми відкрито звертаємося до всіх й будемо чекати, що нас підтримають. Якщо замість бажання дійсно об'єднатися будуть персональні амбіції, будемо м'язами мірятися хто сильніший, вищий, красивіший чи розумніший, то з об'єднання нічого не вийде й ми програємо вибори.

Зараз ви читаєте новину «Кличко: "Якщо будемо м'язами мірятися, то програємо вибори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути