субота, 09 березня 2024 18:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай продовжує ігнорувати українського посла, водночас охоче контактує з російським

Китай продовжує ігнорувати українського посла, водночас охоче контактує з російським
Китай продовжує ігнорувати українського дипломата Павла Рябікіна. Фото: Pixabay

Китай продовжує ігнорувати українського дипломата Павла Рябікіна.

Зокрема, з моменту свого прибуття до китайської столиці влітку 2023 року дипломат досяг лише кількох зустрічей. При цьому він зробив десятки запитів майже до 40 різних міністерств та муніципалітетів, повідомляє Bloomberg.

Водночас, посол РФ у Китаї Ігор Моргулов, якого диктатор Володимир Путін призначив працювати в Пекіні у вересні 2022 року, охарактеризував російсько-китайські відносини як "дуже плідні".

Дипломат похвалився, що його посольство організувало 27 візитів російських чиновників до Китаю на рівні федерального міністра та вище, включаючи ватажка Кремля.

Варто зазначити, що у міністерстві закордонних справ Китаю у відповідь на питання про відсутність зустрічей українського посла заявили, що "канали зв'язку між Китаєм та Україною є безперешкодними". Однак підтримка України серед ширшої дипломатичної спільноти Пекіна є неоднозначною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва підступно використовує заклики Китаю до миру - ISW

Нещодавно Пекін направив в європейське турне спеціального посланця Китаю у справах Євразії Лі Хуея. Спочатку він прибув до Москви, а потім приїхав у Київ. Також дипломат планує відвідати Польщу, Німеччину, Францію та Бельгію.

Однак сподівання на те, що його поїздка призведе до значного рішення війни, невеликі, адже дипломатична та економічна підтримка Пекіном Росії після вторгнення в Україну стала каменем спотикання у відносинах із Європою.

Існує також скептицизм з приводу "мирної пропозиції" Китаю з 12 пунктів, висунутих у лютому 2023 року та спрямованих на припинення війни.

У МЗС Китаю заявили, що для врегулювання війни в Україні необхідно провести міжнародну мирну конференцію, на яку погодилися б Київ і Москва.

Під час заходу Україна та РФ мали б можливість неупереджено і чесно висловити свої позиції, зазначив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на пресконференції в кулуарах сесії законодавчого органу КНР.

Зараз ви читаєте новину «Китай продовжує ігнорувати українського посла, водночас охоче контактує з російським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути