Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2011 11:36

Кирило та Азаров згадали про страшну хвилину і смертоносне черево
14

Фото: Фото: Reuters

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило в ніч на вівторок здійснив у Києві заупокійну службу за жертвами трагедії на Чорнобильській АЕС. Богослужіння відбулося в районі Дарниці, на території храмового комплексу на честь архістратига Михаїла, де розташований пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії.

"Двадцять п'ять років минуло з тієї страшної хвилини, коли в нічній тиші пролунав вибух, який оголив смертоносне черево ядерного реактора. Світ не знав катастрофи, яка відбулася у мирний час і могла б зрівнятися з тим, що сталося в Чорнобилі", - сказав патріарх після богослужіння.

Він зазначив, що, за словами учених, шкода, заподіяна людям і навколишньому середовищу в результаті чорнобильської трагедії, дорівнює втратам, які могли б завдати п'ятсот бомб, скинутих на Хіросіму.

"Важко сказати, чим би завершилася ця страшна катастрофа, якщо б не люди", - сказав предстоятель.

За його словами, ліквідатори "принесли Богу самий великий дар, який здатний принести людина, - життя, віддане за інших".

О 01:23 (час вибуху) один з ліквідаторів здійснив 25 ударів у дзвін, який є частиною меморіалу.

На території комплексу зібралося близько 700 чоловік, включаючи значне число ліквідаторів наслідків аварії, а також український прем'єр-міністр Микола Азаров і митрополит Київський і всієї України Володимир. Багато хто тримав у руках квіти та запалені свічки.

Церемонія у Дарниці щороку відкриває в Україні пам'ятні заходи з нагоди чорнобильської трагедії.

У свою чергу глава організації "Союз Чорнобиль Україна" Юрій Андрєєв повідомив журналістам, що з усього СРСР в ліквідації аварії брало участь 829 тис. чоловік, включаючи 356 тис. - з території України (з останніх в живих залишилося 219 тис.).

Він нагадав, що храмовий комплекс у Дарниці був заснований за ініціативою Союзу в 1990 році, ще за радянської влади, а у 1992 році створили монумент.

Зараз ви читаєте новину «Кирило та Азаров згадали про страшну хвилину і смертоносне черево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути