понеділок, 07 вересня 2020 18:06

Кіпр розслідує видачу паспорта Коломойському

Кіпр розслідує видачу паспорта Коломойському
Ігор Коломойський входить у десятку найбагатших українців. Його статки оцінюють в $1 млрд. Фото: Reuters

Влада Кіпру розслідує, чи законно видали паспорти олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.

За повідомленням кіпрської газети Politis, чи були порушення - мають визначити упродовж 3 місяців, пише Hromadske

Серед українців паспорти отримали, крім Боголюбова і Коломойського, його дружина Ірина та донька Анжеліка, колишній секретар Ради національної безпеки та оборони України (2006-2007), співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук та його дружина Олена, керівник групи "Енергетичний стандарт" Костянтин Григоришин (отримав українське громадянство 2016 року).

У листі до лідерів тамтешніх партій президент Кіпру Нікос Анастасіадіс начебто вказав, що Боголюбова звинувачували, що він "через кіпрську дочірню компанію привласнив суму, яка дорівнює 5% ВВП України", а Коломойського - у "серії ворожих поглинань за допомогою сили та вимагань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статки Коломойського зменшились, але він залишився у списку топ-500 ізраїльських багатіїв

Раніше журналісти Al Jazeera опублікували розслідування про те, що Кіпр продавав своє громадянство корупціонерам зі всього світу. Зокрема, вони згадували ексміністра екології України та очільника приватної газовидобувної компанії Миколу Злочевського. Найбільшу частину родовищ Burisma отримала в той час, коли Злочевський керував міністерством. Це стало предметом розслідування після 2014 року, коли Злочевський вже залишив Україну.

Проти Злочевського розслідували кримінальні справи. Журналісти вказують, що отримання громадянства Кіпру допомогло йому уникнути покарання.

До 2019 року для отримання "золотого паспорта" Кіпру потрібно було інвестувати в економіку країни $2 млн. З 2019 року сума інвестицій зросла до $2,5 млн.

У серпні Федеральне бюро розслідувань США обшукало офіси компанії з нерухомості в передмісті Клівленда, співвласником якої є Ігор Коломойський.

Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов були власниками Приватбанку. Його націоналізували у грудні 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Кіпр розслідує видачу паспорта Коломойському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути