Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 10:03

Казахстан не проти допомогти Україні з газом, але треба домовлятися з Росією

Казахстан має потенціал і бажання збільшити постачання нафти й газу до України.

Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Ющенком.

Назарбаєв нагадав, що Казахстан має величезні запаси нафти й газу та може в майбутньому збільшити їх видобуток. Він зазначив, що Казахстан хотів би постачати до України великі обсяги енергоресурсів, але нині існує проблема з їх транспортуванням. Він нагадав, що наразі на територію України можна здійснювати постачання тільки через російські нафтопроводи.

Водночас Назарбаєв розповів, що зараз відбуваються переговори між Казахстаном і Росією про збільшення майже вдвічі обсягів транспортування нафти на рік. Таким чином, за словами Назарбаєва, з`явиться можливість збільшити обсяги постачання до України.

"Що стосується російської компанії "Транснефть" (з якою тривають переговори), то треба разом з Росією на трьох домовлятися щодо цього питання", - зазначив Назарбаєв.

Говорячи про проект Одеса-Броди, він наголосив, що існує ще багато невирішених питань. "Питання Одеса-Броди залишається відкритим", - сказав Назарбаєв , вкотре наголосивши, що потрібно домовлятися з російською стороною, щоб нафта потрапила в Одеський порт.

Водночас, за словами Назарбаєва, існує й альтернативний варіант транспортування нафти через Баку. Він підкреслив, що в цьому напрямі Казахстан також працює. Зокрема, зараз відновлюється трубопровід з Баку в Чорне море, і через цей термінал здійснюватимуться постачання до України та Європи, поваідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан не проти допомогти Україні з газом, але треба домовлятися з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути