пʼятниця, 16 листопада 2012 21:39

Кандидат у мери Єнакієвого "свободівець" Славгородський: 3/4 жителів - це ті, з ким треба працювати

Ігор Славгородський був єдиним представником "Свободи", що намагався пробитися до парламенту по мажоритарному округу в Донецькій області. Об'єднана опозиція висунула Славгородського в якості кандитата на парламентських виборах в одному з найскладніших округів - №53 (Єнакієве, Торез). Його ж нині висуває опозиція в якості претендента на пост мера міста Єнакієве.

Позачергові вибори міського голови в рідному місті президента відбудуться 16 грудня у зв'язку зі смертю його давнього друга Сергія Рухадзе. Він помер після інсульту в серпні, а раніше керував містом Єнакієве беззмінно впродовж 11 років.

18 жовтня Віктор Янукович під час робочої поїздки в Єнакієве призначив наступником Рухадзе заступника міського голови 41-річного Валерія Олійника. Цього кандидата від ПР президент достроково назвав мером Єнакієвого. Конкурентами Славгородського можуть стати так само комуніст Василь Лавриненко, 46-річний слюсар місцевої шахти та 28-річний донецький блогер і журналіст Денис Казанський, якого висунув "Удар".

На сторінці Дениса Казанського у Фейсбуці ви зранку сьогодні (16 листопада) написали, що його підставили. Мовляв, у комісії є право не зареєструвати його як кандидата. Що ви мали на увазі?

Я не проти Дениса, ми дружимо, я був би радий бачити його у своїй команді. Але що стосується "Удару", справа в тому, що "Удар" не виконав норм законодавства. Якщо "Удару" потрібний піарний хід - це одне. А якщо серйозно поборотися – це вже інше. Висувати повинен був місцевий осередок партії, а "Удар" осередок зареєстрував за добу до конференції, де повинні були висунути Казанського. Згідно із законом потрібно попередити територіальну комісію, щоб звідти прийшли люди і переконалися, що є кворум, що там люди зібралися і висунули. "Удар" попередив, що конференція буде в Донецьку. Нібито вона була позавчора, але з Єнакієво приїхали за адресою, яку вони вказали, а там житловий будинок, офісу "Удару" немає. Далі - цікавіше. Повертаються в Єнакієво, а "Удар" вже подав документи. Тому я і сказав, що Дениса підставили. Теркомисія може не зареєструвати його на законних підставах, тому що конференція повинна була пройти не на папері, а фактично. Це, я думаю, фірсовська гра така (Єгор Фірсов - голова донецького "Удару" - Газета). У Єнакієвому, до речі, до "Удару" не дуже хороше відношення. Бо вони з людьми не розрахувалися за роботу в штабі і, як видно, Фірсов вирішив такий зробити хід. Щоб після сказати, що кандидата від "Удару" влада кривдить.

Виходячи з того, що вас знову висунули як кандидата саме по Єнакієвому лідери опозиції та ваш патрон Тягнибок задоволені вашим результатом на парламентських виборах?

Єнакієве - специфічне місто і я радий, що ми пробили пробоїну в монополії ПР. На вибори мера Єнакієво Об'єднана опозиція висунула мене вчора, це все погоджене на рівні Києва. Вперше кандидат від опозиції, та ще і націоналіст, не місцевий (Славгородський із Горлівки - Gazeta.ua) в лігві Януковича набрав більше трьох відсотків. Це три тисячі голосів... Олег Тягнибок сказав, що для Єнакієвого - це добрий результат. Для парашутиста, якого кинули сюди в останню мить абсолютно без грошей... Ми ж проводили свою кампанію чисто за ідею. Єдине - на листівки і на одну статтю я розщедрився. Машину мені позичив друг зі Львівської області і ми її обклеїли моїм портретом - зробили таку агітмашину. На його приватній "газельці", яка після виборів поїхала додому, я й агітував. До речі, і явка на виборах в Єнакієвому, завдяки нашому опору, склала 53 відсотки замість 80 - 90, до яких вони звикли - це теж наш результат.

Вибори в Єнакієвому пройшли з порушеннями?

Наймасовіше порушення було – не опломбовані скрині. Всі 25 членів комісії і спостерігачі від різних партій сидять, дивляться на ці скринькі, і ніхто не робить жодного зауваження! Вони там звикли працювати так, і все сходило з рук. Кришку пальцем можна відкрити, покласти пачку бюлетенів, якщо результат не влаштовує. На трьох дільницях ми це зафіксували і склали акти. Припиняли голосування на якийсь час, поки не опломбують. Вони чекали команду з Єнакіївського штабу ПР. Приїжджали депутати-"регіонали" з міськради Єнакієвого і давали вказівки на дільницях – пломбувати ці урни чи ні. А ще ми повертали скриньки з голосувань по хатах - ті, що їх носили хворим, теж не були опломбовані.

І все-таки 3 місце по силі підтримки "регіоналів" у Донецькій області дало саме місто Єнакієве. Хіба ж це не безнадійне електоральне поле?

Врахуйте, що 10 відсотків - це ті, що голосували вдома. Це означає - начисто за ПР. А ще врахуйте спецділянки, де працював адмінресурс - на зонах та в лікарнях зробили стовідсоткову явку і сто відсотків зробили за Литвинова (кандидат від ПР переміг в Єнакієвому з результатом 78,9% - Gazeta.ua). Ішов тиск на робітників ЕМЗ, де директором був цей самий Леонід Литвинов. А ще 10 відсотків - це ті, кого підвезли автобуси, вони були на кожній ділянці. А без цього на вибори прийшли б десь 30% усіх жителів. Якщо врахувати всіх єнакієвців, у тому числі тих, які не прийшли голосувати, вийде тільки 25% реально підтримують "Регіони". Інші жителі - це електорат, з яким треба працювати. 3/4 жителів уже розлюбили ПР, але ще не визначилися кому б їм довіритися. Мене в Єнакієвому спочатку ніхто не сприймав серйозно. А в день виборів ми їх змусили побігати. Цікаво було повоювати саме на батьківщині Януковича. Тепер переконалися, що "Свобода" увійшла до міста Єнакієве і звідси вже не піде. У нас в Єнакієвому був раніше один член партії, а після виборів вже 4 і ще 10 заяв від єнакіївців на підході. Ще 20 заявили про себе, як про прихильників.

На вас тиск чинили у зв'язку з перешкодами, які ви створювали владі на цих виборах?

На мене натиснути важко. Бізнесом уже не займаюся (був 18 років підприємцем) - закрив бізнес та знову пішов у шахту. Працюю дільничним гірським нормувальником у шахтопрохідному управлінні №10 Горлівки, трест "Горлівськвуглебуд".

Головні тези вашої програми як мера?

Місто потрібно повернути тим, хто в ньому живе та працює. Наприклад - повернути пільги, які відняли, звільненим та діючим працівникам ЕМЗ (металургійний гігант у центрі міста, що належить Ринату Ахметову - Gazeta.ua). Зарплата на цьому заводі всього 2-3 тисячі, людей скоротили і один тепер працює за двох-трьох. Змушуватимемо власника виконувати всі зобов'язання перед колективом, які він брав на себе по "соціалці" на момент приватизації. Або ж завод повернеться у власність держави. Багато уваги приділю питанням нелегальних "копанок" та питанням екології. А взагалі програма ще на доопрацюванні.

Уже в процесі розмови з Ігорем Славгородським з'явилася інформація про те, що територіальна виборча комісія у м. Єнакієве відмовила в реєстрації кандидата від "Удару", оскільки була порушена процедура висунення кандидата.

Ігорю Славгородському 49 років, він неодружений, має двох дорослих синів, родом із Горлівки (Донецькій області). У 2010 році вступив до лав "Свободи". Батько був парторгом шахти, а Ігоря в 1984 році вигнали з комсомолу. Каже, що вважався "вільнодумцем", за що його виключали з Харківського інженерно-економічного інституту. До "Свободи" симпатизував "Нашій Україні".

Зараз ви читаєте новину «Кандидат у мери Єнакієвого "свободівець" Славгородський: 3/4 жителів - це ті, з ким треба працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути