пʼятниця, 26 травня 2023 10:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Канада допоможе Україні захистити небо від РФ

Канада допоможе Україні захистити небо від РФ
AIM-9 посилять протиповітряну оборону України. Фото: eastnews.ua

Канада передасть Україні 43 ракети класу "повітря-повітря" ближнього радіуса дії.

Країна безоплатно надасть Києву ракети AIM-9 із запасів збройних сил Канади (CAF), повідомила пресслужба міністерства оборони Канади.

"Ці ракети допоможуть Україні захистити своє небо від російських атак", – заявила міністерка оборони Канади Аніта Ананд за підсумками останньої зустрічі у форматі "Рамштайн".

Канада також розширює свою присутність у Польщі в рамках операції UNIFIER.

"П'ять додаткових медичних інструкторів CAF у Польщі приєднаються до семи членів операції із Канади, які вже задіяні в програмі підвищення кваліфікації медичних навичок для особового складу Збройних сил України. Розширення медичної тренувальної місії подвоїть кількість потенційних українських випускників", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанія надасть ЗСУ чотири додаткових танки Leopard

UNIFIER – це об'єднана цільова група CAF, направлена на реформування українських військових. Її започаткували у 2015 році. З того часу канадці навчили понад 36 тис. українських військовослужбовців тактиці бою та передовим військовим навичкам. Із них понад 2,4 тис. пройшли підготовку після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

AIM-9 Sidewinder – американська ракета ближнього радіуса дії, розроблена компанією Raytheon в середині 1950-х. Після прийняття AIM-9 на озброєння в 1956 році, ракета багаторазово вдосконалювалась і досі є у серійному виробництві. Більшість модифікацій AIM-9 оснащені інфрачервоною системою самонаведення.

З 1955 року випущено понад 200 тис. ракет, що робить AIM-9 однією з наймасовіших ракет класу "повітря-повітря" в історії. Крім того, ними було збито 270 літаків. Це більше, ніж будь-якою іншою ракетою такого класу.

Канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо та французький президент Еммануель Макрон провели телефонну розмову. Вони висловили неухильну позицію щодо необхідності трансатлантичної єдності для забезпечення оборонних потреб України та її відновлення після війни.

Зараз ви читаєте новину «Канада допоможе Україні захистити небо від РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути