Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2019 18:43

Як запрацювала нова Верховна Рада
28

Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

29 серпня Верховна Рада 9-го скликання почала свою роботу. На першому засіданні народні депутати провели 13 годин. Затвердили керівництво парламенту, комітети, призначили уряд, голову СБУ та генпрокурора. Проголосували у першому читанні зміни до Конституції про депутатську недоторканність.

Gazeta.ua нагадує, як проходив перший день роботи парламенту.

О 9.30 біля входу до парламенту вишукувалася 10-метрова черга із півсотні журналістів. Їх за акредитацією поступово пропускає охорона. Почали приходити з 4.00 ранку.

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  У черзі доводилося стояти півтори години
У черзі доводилося стояти півтори години

За огорожею зібралися дві сотні людей.

- Вимагаємо звільнення Кличка, - гукає у мегафон чоловік.

Вздовж огорожі стоять люди з плакатами "Запропонованого доступного житла немає. Кошти зникли", "Прийміть закон про виборчі права переселенців", "Реформа поліції провалена. Корупція в МВС процвітає".

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  Протестували проти Авакова
Протестували проти Авакова

- Прийшов висунути вимоги теперішнім депутатам. Сподіваюся, вони будуть підтримувати ті кроки, за які багато наших хлопців поклали своє життя. Перш за все, це національна безпека, повна декомунізація та деколонізація, утвердження українського, курс до ЄС і НАТО. Це все фундаментальне. Потрібне для протидії агресору. А агресор один - Росія, - каже активіст ініціативи "Вимкни російське" Володимир Юрченко.

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  Молодь за західний курс
Молодь за західний курс

О 10.18 год. народні депутати Верховної Ради 9-скликання складають присягу у сесійній залі. Текст присяги зачитує найстарший нардеп — колишній "регіонал" 78-річний Юлій Іоффе. У залі присутній президент Володимир Зеленський.

Перед цим парламентарії вшанували пам'ять загиблих українських воїнів біля Стіни пам'яті на Михайлівській площі та учасників Революції гідності на Алеї Героїв Небесної сотні.

З парламенту виходить почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

- Служити народові. Виконувати обов'язки, а не служити собі. Цього потрібно вимагати від усіх депутатів і всіх посадовців, - каже він

Нардепи виходять з під'їзду.

- Сьогодні ухвалимо рішення про зняття депутатської недоторканності. До мене підходили з інших фракцій, казали: "Навіщо ви це робите. Давайте подумаємо, протягнемо до зими". Не буду їх називати, бо тільки перший день почали працювати. Не хочеться з кимось втрачати відносини, - каже колишній адвокат Зеленського на виборах президента, нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура. На ньому зелена атласна краватка, хустинка з тієї самої тканини у кишені піджака, зелений значок "Слуга народу".

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  Олександр Качура працював адвокатом Зеленського на виборах
Олександр Качура працював адвокатом Зеленського на виборах

Сходами спускається голова фракції "СН" Давид Арахамія. Підбігає до мітингувальників. Читає вимоги і біжить далі.

Парламентарії несуть блакитні пакети і футляри із депутатськими значками та посвідченнями.

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  Новообраним нардепа роздали пакети
Новообраним нардепа роздали пакети

- Давайте посмотрим вместе, - показує вміст пакету обраний по округу у Дніпрі "слуга народу" 26-річний Кирило Нестеренко. - Папочка, блокнотик, я так понимаю для заметок. Все красиво, нечего лишнего.

- Ну що, як там? - запитує журналіст із черги у колеги, який виходить з під'їзду ВР.

- Кип'яток, кип'яток, - чоловік у формі несе каву іншому на дверях.

- Вас немає у списку, - каже охоронець журналістці.

- Як немає? - обурються жінка. У черзі стояла півтори години.

Проходимо охорону.

На другому поверсі телевізійники оточують лідера партії "Голос", нардепа Святослав Вакарчука. Він у чорній краватці, білій сорочці і темно-синьому костюмі.

Автор: Назар ВАЛЬЧУК
  Вакарчук у кулуарах
Вакарчук у кулуарах

- Пісня, яка буде писатися у парламенті, залежить по-перше від депутатів, по-друге — від українського народу. Якщо деякі нардепи порушуватимуть закон, норми парламентаризму, а люди їм це дозволять, то це небезпечний шлях. Яким можна заїхати у те місце, про яке я би не хотів говорити, - каже Святослав.

У їдальні Верховної Ради зайняти всі столи. В меню борщ з яловичиною за 45 грн 67 коп, салат з помідорів, огірків і перцю — 25,09 грн, котлета по-київськи — 46,49 грн. Найдорожчі страви — філе сьомги за 174,42 грн і голубці з м'ясом і рисом за 84,18 грн.

 

До сесійної зали піднімається лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв з "Європейської солідарності".

- Перейдем к принятию законов. Внесению изминений в Конституцию, вопросе о неприкосновенности. В этой рутине забываем о главном - обеспечении территориальной целесности Украины, - говорить Джемілєв.

У кулуарах електронну сигарету курить ще один представник "СН", засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький.

Зустрічаємо голову фракції "Голос" Сергія Рахманіна.

- Кабінет міністрів формувався виключно "Слугою народу". Як виглядатиме склад уряду, нам ніхто не повідомляв, - каже Рахманін. - Поки важко давати якісь прогнози. Побачимо перші рішення. Зараз просто певна кількість людей зайшли у Верховну Раду, склали присягу і отримали повноваження голосувати і ухвалювати закони. Що це будуть за закони, як вони будуть ухвалюватися, що буде пріоритетом — не знаю. Так само, як не знав і 2 місяці тому.

Від парламенту залежатиме демократія в Україні

Від парламенту залежатиме демократія в Україні. Залежить все. Адже ухвалюються закони, по яких живемо. Чи буде кінець парламентаризму? Тут достатньо людей з клепкою у голові, здоровим глуздом і рівнем відповідальності, щоб завадити цьому.

З оновленням політики багато громадян пов'язують надії. Кредит довіри поки що не вичерпаний. Тепер від влади залежить, як вона цей кредит реалізує. Раніше мала формальні підстави говорити, що не в змозі робити якісь конкретні речі, бо не сформований уряд. Тепер, починаючи із сьогоднішнього дня, у них будуть всі карти на руках. Щоб втілити все, що вони обіцяли і все, що від них очікують громадяни.

Альона Шкрум з "Батьківщини" поспішає на засідання фракції.

- Є всі підстави працювати добре у цьому парламенті. Надія величезна. І трохи страшно, бо маємо моно-більшість. Яка не потребує ні консультацій, ні допомоги, ні компромісів. Страшно, як для людини, яка трохи більше розуміє, як працюють процеси у державі. Все таки мають бути баланси і противаги. Позитивний дзвінок, що сьогодні навіть не думаємо розглядати 70 законопроектів. Як про це говорили раніше — без рішень комітетів, роздачі текстів. Але "Слуга народу" вирішила цього не робити.

Дуже багато залежить не лише від депутатів. Але і від журналістів, громадськості, наших міжнародних партнерів, від "Фейсбуку". Наскільки триматимуть контроль, - каже Шкрум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що станеться зі "Слугою народу" через півроку

О 13.17 розпочинають перше засідання сесії.

Уряд на чолі з прем'єром Володимиром Гройсманом складає повноваження.

- Три роки роботи були непростими. Хочу побажати новій Верховній Раді постійного почуття відповідальності. Успіхів — новому Кабінету міністрів, - каже Гройсман з трибуни.

Створюють 5 фракції і одну депутатську групу. Фракцію "Опозиційна платформа – За життя" очолюють Юрій Бойко та Вадим Рабінович, "Батьківщина" - Юлія Тимошенко, "Європейська солідарність" - Артур Герасимов та Ірина Геращенко, групу "За майбутнє" - Віктор Бондар і Тарас Батенко.

Близько 14.00 на площі під парламентом активісти запалюють фаєри. Закликають не призначати Арсена Авакова міністром внутрішніх справ у новому уряді.

- Аваков — чорт, - вигукують кілька десятків людей. Тримають літери на папері "Лишаємо мусорів?".

Очільника партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова обирають головою Верховної Ради. Його заступниками стають однопартієць Руслан Стефанчук і представник "Батьківщини" Олена Кондратюк.

Президент Володимир Зеленський виступає з посланням.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Зеленський знає, як розпускати Раду
Зеленський знає, як розпускати Раду

- Ви маєте шанси потрапити до підручників як парламент, який зробив неймовірне. Або як такий, який проіснував найменше - один рік. Фактично це - наш випробувальний термін. Я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так страшно. Але щиро вірю, що так не станеться, - каже глава держави.

Завершують роботу о 02.12 ночі 30 серпня.

- Дякую вам всім за плідну роботу. Першу сесію Верховної Ради України дев'ятого скликання оголошую закритою, - каже Разумков.

- Слава Україні, - чути із залу.

- Героям слава. Дай Боже, далі буде не гірше, - відповідає спікер. Лунають оплески.

- Зеленський поки що не зробив нічого погано, тому до нього такий високий рівень довіри. Не мав великих помилок. На що сподівалися усі опоненти, - каже парламентський експерт Ігор Когут.

У період 100 днів він дозрівав як політик. Є різниця, яким він прийшов на посаду і яким є зараз — більше поводить себе політично. Оцінку йому і його діям даватимуть уже через наступні 100 днів. Коли вже сформується парламент і запрацює уряд. Тоді буде більш жорсткіша історія.

Карколомного падіння рейтингу цьогоріч не буде. Завдання максимум для нової влади — не зменшити росту економіки. Домовитися про нормальну співпрацю з міжнародними структурами. Однак саме ключове — знайти формулу розв'язання війни на Донбасі. Це надзавдання на найближчі роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки не видно, чим Зеленський відрізняється від попередника - соціолог

У Верховній Раді працююють 424 нардепа. Їх українці обирали на позачергових виборах 21 липня.

До парламенту пройшли "Слуга народу" - 254, "Опозиційна платформа - За життя" - 43, "Батьківщина" - 26, "Європейська солідарність" - 25, "Голос" - 20, інші партії - 10, самовисуванці - 46.

Зараз ви читаєте новину «Як запрацювала нова Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути