вівторок, 31 березня 2020 11:12

Як залякували "слуг народу" перед важливим голосуванням

Як залякували "слуг народу" перед важливим голосуванням
У Зеленського в парламенті з'явилися нові союзники. Колаж: LIGA.net

Перед голосуванням у першому читанні за законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності, який називають "антиколомойським", народним депутатам від "Слуги народу" приходили повідомлення з погрозами.

Про це пише "Українська правда".

Нардепи отримували погрози від невідомого відправника з вимогою не голосувати.

"Привіт, Слуга народу. Хочу дати тобі пораду. Я тобі не раджу голосувати за закон, який забороняє повернення банків. Якщо в тебе є трохи мізків, то ти вже розумієш, що Зеленський клоун і його ніхто не боїться вже. Влади немає...

А якщо ти проголосуєш за цей закон, ти станеш на все життя ворогом Коломойського. Влади змінюються, а Коломойський буде завжди, запам'ятайте це. Вас буде Коломойський наздоганяти все життя. Він Вам життя не дасть. Зеленський пару років - і піде, а Вам жити в цій країні", – йшлося у повідомленні, яке журналістам переслали кілька депутатів "СН".

Анонімними Telegram-каналами та соцмережами різних навколополітичних блогерів ширилася інформація про те, що за відмову голосувати за "антиколомойський" закон депутатам пропонують доволі суттєві суми грошей.

Крім цього, в сесійній залі були мінімум дві фракції, які мали стати публічним рупором проти ухвалення закону – "Батьківщина", чию лідерку Юлію Тимошенко з Коломойським пов'язує дружба, та група "За майбутнє", яку в Раді ще називають групою Коломойського-Авакова.

Ситуація була хиткою. Підтримати Зеленського у боротьбі проти Коломойського взялись і несподівані союзники – п'ятий президент Петро Порошенко і його "ЄС".

Зеленський чи не вперше слухав виступ свого попередника спокійно і навіть інколи киваючи головою. "Слуги", які зазвичай досить бурхливо реагують на виступи Порошенка, цього разу поводились досить стримано.

Юлія Тимошенко, стоячи неподалік від трибуни в очікуванні своєї черги на виступ, нервово закочувала очі, пишуть журналісти. Вона мала промову про "зовнішнє управління" і неконституційність "антиколомойського закону".

Але промова не спрацювала. Перед обличчям свого лідера "слуги" спромоглися дати 200 голосів "за" перше читання. Решту 67 дали "ЄС", "Голос" і група "Довіра".

Не голосували колишній гендиректор "1+1" Олександр Ткаченко, який вийняв картку, одіозні блогери Максим Бужанський та Олександр Куницький – не голосували, а Олександр Дубінський та Ольга Василевська-Смаглюк – утрималися.

Фракції ОПЗЖ та "Батьківщина" не дали жодного голосу за законопроєкт. А Юлія Тимошенко особисто натисла червону кнопку "проти".

Майже всієї групи "За майбутнє" не було в залі. У них було виправдання: кілька депутатів - в ізоляції або вже госпіталізовані з коронавірусом.

267 осіб проголосували "за".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві фракції допомогли "слугам" призначити нових міністрів

"Після цього тріумфу депутати, які боялися збиратися на засідання через коронавірус, на довгі години зав'язли у правках до земельної реформи, щоб глибоко після опівночі закінчити цю епопею 259 голосами.

Закони 30-31 березня можна вважати подарунком президенту на річницю першого туру.

Але ці, доволі значні, перемоги Зеленського навряд чи принесуть йому втіху. Адже багато в чому це піррові перемоги.

Проявилися дві катастрофічні для чинного президента речі.

По-перше, його фракція, яка ще недавно динамічно працювала в турборежимі, тепер все більше стає схожа на футбольний клуб "Барселона": якщо на полі є Мессі – це команда, але щойно головна зірка опиняється поза полем, гра команди одразу дає збої.

По-друге, історичного досягнення Зеленського у вигляді монобільшості в Раді більше немає. Це доконаний факт, який слід прийняти", - повідомляє ЗМІ.

Міжнародний валютний фонд пропонував Україні 2 умови для нової програми фінансування - ухвалити законопроєкти про вдосконалення системи регулювання банківської системи та земельну реформу.

Зараз ви читаєте новину «Як залякували "слуг народу" перед важливим голосуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути