вівторок, 18 січня 2022 21:40

Як Ахметов і Коломойський виграють суди на мільярди - інфографіка

Торік суди в Україні ухвалили низку рішень на мільярди гривень на користь підприємств, власниками яких є олігархи.

Інфографіку опублікувало "Слово і діло"

Ахметов, електроенергія і залізниця

На початку 2021 року Верховний суд відмовив у задоволенні касаційної скарги про стягнення 425,8 млн грн боргу з "ДТЕК Західенерго", що належить олігарху Рінату Ахметову, на користь Укренерго.

Державна компанія наполягала, що "ДТЕК" неналежно виконувала умови договору про надання послуг з передачі електроенергії.

У червні Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Укренерго до компанії "Д.Трейдінг" Ахметова про стягнення 651 млн заборгованості за надання послуг з передачі електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов недоплачує державі більше мільярда гривень щомісяця - Агія Загребельська

Ще одне рішення на користь "ДТЕК Західенерго" ухвалив у вересні Господарський суд міста Києва. Зобов'язав Укренерго виплатити 1,32 млрд боргу за роботу на ринку балансувальної електричної енергії. Нині справу направили до Північного апеляційного господарського суду.

У липні Східний апеляційний господарський суд зобов'язав стягнути з Укрзалізниці 749,2 млн боргу на користь "Укртранслізинг" Ахметова. У грудні Верховний суд скасував це рішення.

Фірташ і облгази

Низку рішень у 2021-у суди ухвалили на користь облгазів, які належать олігарху Дмитру Фірташу.

У травні-червні Східний апеляційний госпсуд і Господарський суд Харківської області відмовили Укртрансгазу у задоволенні скарги і стягненні з "Харківгаз" 269,7 і 932 млн грн заборгованості. Зараз провадження перебувають в Касаційному господарському суді.

Верховний суд відмовив стягнути на користь Укртрансгазу 956,8 млн боргу з "Київоблгазу".

Оператору газосховищ також не вдалося відсудити 2,53 млрд у "Дніпропетровськгазу" за неналежне виконання зобов'язань за договором транспортування газу – Верховний суд відмовив у задоволенні касаційної скарги.

У червні Верховний суд не задовольнив касаційну скаргу щодо повернення до держвласності газової мережі "Волиньгаз".

А Нафтогаз не зміг у суді домогтися відкриття провадження у справі про банкрутство "Київоблгазу".

 

Пінчук і штрафи

У листопаді Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу і скасував вимогу до компанії "Інтерпайп" олігарха Віктора Пінчука про збільшення податку на прибуток: за основним платежем – 1,32 млрд грн, за штрафними санкціями – 639,1 млрд.

Коломойський і податки

Того ж місяця Окружний адмінсуд Києва скасував вимогу Державної податкової служби збільшити податок на прибуток "Укрнафта" олігарха Ігоря Коломойського до 4,28 млрд грн. Після цього відкрили провадження про визнання рішення протиправним.

Крім цього, "Укрнафта" та "Укртатнафта" Коломойського завдяки суду уникнули сплати штрафу Антимонопольному комітету на 4,7 млрд.

Торік у листопаді Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархами. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Перших олігархів внесуть у реєстр весною.

Зараз ви читаєте новину «Як Ахметов і Коломойський виграють суди на мільярди - інфографіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути