Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 12:32

Кабмін вирішив зняти заборону на приватизацію української ГТС

Кабмін вирішив зняти заборону на приватизацію української ГТС
Кабінет міністрів України запропонував зняти законодавчі обмеження на реорганізацію та приватизацію української газотранспортної системи (ГТС).

Про це повідомило високопоставлене джерело в Мінпаливенерго України.

За словами джерела, 12 жовтня уряд підтримав ініціативу міністерства про те, щоб запропонувати Верховній Раді внести зміни до закону "Про трубопровідний транспорт". Він уточнив, що міністерство запропонувало внести зміни до ст. 7, яка забороняє реорганізацію та приватизацію української газотранспортної системи (ГТС).

"Зміни дозволять внести у майбутнє спільне підприємство з "Газпромом" українську газопровідну систему", - пояснило джерело. За його словами, вони повинні бути подані у Верховну Раду і прийняті вже до кінця листопада.

У прес-службах Мінпаливенерго і Кабміну від коментарів відмовилися.

"Принципових проблем із прийняттям законопроекту не буде, оскільки зараз у Верховній Раді є більшість, лояльна Кабінету міністрів", - заявив народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов.

Раніше Москва заявила, що згодна допустити Україну до видобутку газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом". Українська сторона готова внести в нього свою ГТС і нафтогазове родовище площа Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому складає 30 млрд куб. м на рік.

Джерела в російській монополії повідомили, що переговори про створення СП почнуться вже наступного тижня. У "Газпромі" появу спільного підприємства прогнозують до кінця 2011 р.

"Я думаю, що за рік ми узгодимо всі необхідні питання", - заявив співрозмовник в Мінпаливенерго. За його словами, сьогодні виникли проблеми з реалізацією проекту South Stream, що змушує "по-іншому поглянути на пропозицію України".

Нагадаємо, що 3 серпня міністр палива і енергетики України Юрій Бойко повідомив, що сподівається на позитивний результат переговорів щодо створення газотранспортного консорціуму. Він тоді заявив, що вже підготовлений технічний план реконструкції ГТС.

За його даними, за три роки треба замінити трубопроводів на суму приблизно 300 млн дол Ще 800 млн дол спрямують на заміну 60 газоперекачувальних агрегатів і пов'язаної з ними структури. Це дозволить знизити обсяги закупівлі в Росії паливного газу для газотранспортної системи з 4 млрд до 3 млрд куб. м.

За матеріалами Коммерсант-Україна
Зараз ви читаєте новину «Кабмін вирішив зняти заборону на приватизацію української ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути