середа, 12 травня 2010 15:49

Кабмін вирішив помиритися з компанією Ахметова Vanco і віддати шельф

Кабмін вирішив помиритися з компанією Ахметова Vanco і віддати шельф

Кабінет міністрів України пропонує компанії Vanco Prykerchenska Ltd. (Британські Віргінські о-ви) укласти мирову угоду, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"У нас вже подані відповідні пропозиції. Вони вивчаються сторонами", - сказав міністр.

Відповідаючи на питання, чи має намір Кабмін укласти мирову угоду тільки з Vanco, він сказав: "І з Vanco в тому числі".

Уряд України оголосив конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції (УРП), видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки, в грудні 2005 року.

Переможцем конкурсу в квітні 2006 року була визнана Vanco International, 100%-а дочірня компанія Vanco Energy Company (США). Угода була підписана тільки 19 жовтня 2007 року.

Vanco International у жовтні 2007 року переуступила права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року. Власниками Vanco Prykerchenska з рівним пайовою участю є Vanco International, DTEK Holdings Limited українського бізнесмена Ріната Ахметова, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища тоді на чолі з Василем Джарти 5 грудня 2007 видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Уряд Юлії Тимошенко в особі голови Мінприроди Георгія Філіпчука неодноразово критикував рішення про передачу Vanco Prykerchenska прав на освоєння ділянки загальною площею майже 13 тис. км.

Зокрема Мінприроди виявило низку порушень законодавства України, допущених у ході конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також фактів порушення Vanco International деяких положень УРП.

Наказом від 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, видану Vanco Prykerchenska. Крім того, Кабмін вирішив вийти з угоди з Vanco International. Таке рішення було оформлено розпорядженням уряду N 740-р від 21 травня 2008, яким зокрема, було скасовано інше розпорядження про схвалення проекту УРП.

У свою чергу, Vanсo звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи робити уряду пропозиції про відновлення співпраці в рамках УРП.

Загальна площа Прикерченської нафтогазоносної ділянки 12,96 тис. кв. км. Щільність ресурсів вуглеводнів становить 30 тис. тонн умовного палива на 1 кв. км, а їх загальний обсяг оцінюється в 10,8 млрд куб.м. Буріння на території ділянки не проводилося.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Кабмін вирішив помиритися з компанією Ахметова Vanco і віддати шельф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути