пʼятниця, 18 червня 2010 18:00

Кабмін надрукує гроші, щоб заплатити Фірташу?

Кабмін надрукує гроші, щоб заплатити Фірташу?

Верховній раді пропонують надати право Кабінету міністрів "здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в сумі 10.400.000,0 тис. гривень з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії НАК "Нафтогаз України".

Відповідний законопроект у п'ятницю зареєстрував депутат-"регіонал" Олексій Журавко, повідомляє сайт ВР.

Крім того, депутат пропонує внести зміни до бюджету, збільшивши державний борг на 1.3 млрд. доларів.

У пояснювальній записці до законопроекту нардеп стверджує, що закачування майже 10,5 мільярдів "дутих" грошей до статутного фонду НАК дозволить стабілізувати фінансовий стан "Нафтогазу", який постійно відчуває брак коштів.

Водночас за розрахунками "тіньового прем"єра" Сергія Соболєва, в залежності від того, як пройдуть переговори з Дмитром Фірташем і російською стороною, бюджет України втратить від 1,8 до 5,4 млрд. доларів.

Стокгольмський арбітражний суд виніс ухвалу в ході спору між компанією RosUkrEnergo AG і НАК "Нафтогаз України" щодо експропріації "Нафтогазом" в січні 2009 року 11 млрд. кубометрів газу, який належав RosUkrEnergo.

Згідно до рішення газ має бути вилучений на користь RosUkrEnergo. Крім того, українська компанія має відшкодувати близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів та віддати додатково обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. кубометрів газу як неустойку за порушення умов контракту.

9 червня міністр палива й енергетики Юрій Бойко заявив, що вилучення з балансу газу країни 11 млрд. кубометрів у нинішній ситуації неприпустиме.

Разом з тим, 18 червня міністр юстиції Олександр Лавринович не виключив, що компанія RosUkrEnergo може подати позов до України, якщо держава не забезпечить виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду у справі НАК "Нафтогаз України" проти RUE.

"І тоді вже держава Україна з бюджету повинна буде віддати кошти", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін надрукує гроші, щоб заплатити Фірташу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути