вівторок, 29 травня 2012 20:26

Кабмін мав би взяти до уваги мовну концепцію Ющенка - Жулинський

Кабмін мав би взяти до уваги мовну концепцію Ющенка - Жулинський
Микола Жулинський нагадав обіцянки Януковича консолідувати суспільство. Фото: www.day.kiev.ua

Чинна влада у "мовній" політиці мала б відштовхуватися від мовної концепції екс-президента Віктора Ющенка.

Про це на круглому столі, присвяченому "мовному" питанню, сказав Директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський.

"Мене дивує поведінка чи політика нинішньої влади. Президент Янукович, коли вступав на посаду президента України, говорив дуже гарні слова про консолідацію українського суспільства, про різні розбіжності, які існують між регіонами України, щоб вони були максимально нейтралізовані. І це було правильно", - наголосив він.

Водночас, підкреслив Жулинський, "у нас взагалі так заведено в Україні: приходить нова влада і все, що робила попередня, забувається, про це не згадується".

У цьому контексті він зазначив, що при екс-президенті Вікторі Ющенку розробляли цілу низку указів, але жоден з цих указів не було виконано навіть на 10-15%. "Вони були забуті. Вони ігнорувалися і урядом, а взагалі виконавча дисципліна бажала бути кращою", - підкреслив Директор Інституту літератури імені Т. Шевченка НАНУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з мовами немає: навіть прем'єр говорить тою мовою, якою може - "бютівець"

Зокрема, він нагадав про указ колишнього президента України Ющенка №161 про концепцію державної мовної політики.

"Ця концепція максимально враховувала дуже багато експертних оцінок. Реалізувати цю концепцію нинішня влада не збиралася і про неї забула. Але мене дивує, чому не згадують про цю концепцію ті депутати, які ініціювали розгляд нової концепції державної мовної політики", - підкреслив Жулинський.

Він також наголосив, що ця концепція базувалася на Конституції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єфремов: ПР послідовно багато років іде до другої мови

"Я хотів би наголосити, якби була якась послідовність, якась була б система у діяльності нинішньої влади, логічно було б Кабінету міністрів взяти цю концепцію до роботи і розробити та затвердити державну програму розвитку функціювання української мови та мов національних меншин", - підкреслив Директор Інституту літератури імені Т. Шевченка НАНУ.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін мав би взяти до уваги мовну концепцію Ющенка - Жулинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути