середа, 11 червня 2014 17:20

Через війну можемо не отримати безвізовий режим — політолог

Через війну можемо не отримати безвізовий режим — політолог
Фото: podrobnosti.ua

Головним завданням президента України Петра Порошенка є вирішення ситуації на Сході. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

"Під час інаугурації Порошенко пообіцяв забезпечити тривалий мир на Донбасі. Але це не означає повне вирішення кризи на Сході. Для цього потрібен план з кількох етапів. Перший — зупинка військових дій. Другий - створення "зеленого коридору" для виводу найманців у Росію, які складуть зброю. Третій — утворення гуманітарного простору для мирного населення, щоб люди виїхали. А сепаратистів, які продовжать стріляти, можна було знищити. Тоді будемо говорити про початок мирного врегулювання кризи на Сході", - зазначив він.

За словами експерта, заміна керівництва антитерористичної операції тут нічого не змінить. "З'явився легітимний президент, який є Верховним головнокомандувачем. Він тепер вирішує, що як відбувається. Це проблема не генералів, а вищого політичного керівництва. Якщо план Порошенка буде виконаний, президент проявить себе як майстер великої дипломатичної гри. Бо Росія не хоче воювати із Заходом, але й так просто піти зі Сходу України теж не бажає. Бо тоді Путін втрачає політичне обличчя. Порошенку треба втілити свій задум, щоб показати себе українцям як президента миру, який вміє вирішувати кризи такого величезного масштабу. А Захід побачить: він — гарний тактик, не говорячи вже про дипломатичні якості", - наголосив Карасьов.

Політолог зауважив, що ще однією складною проблемою для президента буде запровадження безвізового режиму для України. "Для цього потрібні люстрація, реформи. В українських умовах це справа повільна. Можна зав'язнути в олігархічних лабіринтах та консенсусах. Це вже доведене не одним президентом України. Але для того, щоб утримувати великий рівень довіри, повинен щось "викласти на стіл" українцям. Найбільш вражаючим результатом може бути як раз безвізовий режим з Європою. Якщо він з'явиться з 1 січня 2015 року паралельно із миром на Сході, то президентство Петра Олексійовича буде успішним. Однак відсутність віз — це проблема не лише України та Європи, але й Росії. Якщо війна продовжуватиметься, ми ніколи цей режим не отримаємо. Хіба Заходу потрібно, щоб через Україну до них безперешкодно потрапляли російські бойовики?", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Через війну можемо не отримати безвізовий режим — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути