пʼятниця, 11 жовтня 2013 08:28

Зміни до Конституції усувають президента від призначення суддів – "регіонал"

Зміни до Конституції усувають президента від призначення суддів – "регіонал"
Юрій Мірошниченко. Фото: nbnews.com.ua

Законопроект змін до Конституції України щодо гарантування незалежності суддів усуває президента України від призначення суддів.

Про це сказав в ефірі "5 каналу" представник президента у парламенті Юрій Мірошниченко.

"Цей законопроект переформатовує взагалі логіку організації судової влади в Україні. Що вимагає від нас Європа, виходячи з тих традицій і з того досвіду, що в неї є? Перше, убезпечити від політичного тиску суддів. І це передбачено шляхом усунення політичних суб'єктів процесу формування суддівського корпусу, покарання суддівського корпусу і його звільнення. Вже ні Верховна Рада, і наші колеги, які представляють сьогодні опозицію, можливо, мають на увазі, що вони би хотіли, принаймні з того, що вони заявляли в залі ВР, зберегти можливості впливу на призначення, звільнення, покарання суддів. У нас багато з цього приводу у залі ВР є дискусій", - зазначив депутат.

Він переконаний, що зміни запропоновані президентом усувають і президента, оскільки суб'єкт призначення визначений - Вища рада юстиції, де більшість від 20 членів ВРЮ, 12 є представниками, які висунуті з'їздом суддів. Мірошниченко наголосив, що логіка, яку пропонує президент у цьому законопроекті, яку й схвалила Венеціанська комісія, полягає в тому, щоби питання, що стосуються організації судової системи мають вирішуватися суддями, науковцями, адвокатами тощо.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів. За таке рішення проголосувало 244 народних депутатів - після того, як спікер В.Рибак поставив проект на переголосування.

Зараз ви читаєте новину «Зміни до Конституції усувають президента від призначення суддів – "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути