вівторок, 03 вересня 2019 13:54

"Із скасуванням недоторканності є нюанс": попередник дав пораду новим нардепам

"Із скасуванням недоторканності є нюанс": попередник дав пораду новим нардепам
Нардепи аплодують скасуванню із них недоторканності 3 вересня. Фото: "Радіо Свобода".

Після зміни Конституції щодо скасування депутатської недоторканності залишилося багато законів, де треба поприбирати "хвости".

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат 8-го скликання Віктор Чумак.

"20 років про скасування недоторканності не говорив хіба лінивий. Хоча в європейських країнах імунітет від кримінального переслідування депутатів - нормальна процедура та явище.

У нас це перетворилося на зловживання. Коли під прикриттям недоторканності вирішували питання власних бізнесів, їхнього примноження. І це дратувало людей.

Тепер можливість капіталізувати свої активи за рахунок перебування у парламенті втрачається. І стане легше працювати правоохоронним органам.

Є один нюанс. Шлях потрібно пройти до кінця. Прибирання із Конституції згадки про недоторканність не робить її відсутньою. Тому що є закон "Про статус народного депутата", де все це прописано. Є регламент. Є Кримінально-процесуальний кодекс. Закон "Про оперативно-розшукову діяльність", у якому забороняються певні дії щодо депутата.

Є купа законодавчих актів, де потрібно побрибирати "хвости".

Слід правильно виписати правила притягнення. У публічний спосіб. Щоб суспільство не мало жодних сумнівів, що це не політичні переслідування.

Щоб підозру або оголошення про притягнення депутата робив генеральний прокурор, його заступник чи спікер. Обов'язково на засіданні парламенту.

Тепер влада стає доступнішою

Тепер влада стає доступнішою. Зменшується привабливість посади нардепа для тих, хто бачив наживу.

Ризики - у можливості тиску на нардепа за його рішення, авторитаризму. Наприклад, сфальшують кримінальне переслідування, про що суспільство навіть не дізнається.

Все залежить від того, як цим користуватиметься влада.

Верховна Рада не могла не ухвалити сьогоднішнього рішення. 90% українців очікували цього. А кожна політична сила на кожних виборах обіцяла - зробить. Не "Слуга народу" це зробила. Їй підготували ґрунт практично всі.

Серед людей побутує думка, що депутати мають дуже багато пільг. Насправді - їх немає з 2013-го. Скасували всі, за винятком користування "Феофанією", - каже Віктор Чумак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада працюватиме у турбо-режимі наступні 4 місяці

3 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про скасування недоторканності народних депутатів.

Зміни до Конституції підтримали 373 народних депутати.

Зараз ви читаєте новину «"Із скасуванням недоторканності є нюанс": попередник дав пораду новим нардепам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути