четвер, 23 листопада 2017 20:23

Історична дипломатія Польщі вигідна лише Москві - експерт

Історична дипломатія Польщі вигідна лише Москві - експерт
Григорій Перепелиця: Польські політики експлуатують образ жертви. Фото: ar25.org

Правляча партія Польщі "Право і справедливість" руйнує солідарність у ЄС. Це вигідно лише Росії, яка прагне розколу Євросоюзу.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця.

"Партія "Право і справедливість" намагається зберегти монополію у владі в Польщі. Лідер партії зробив ставку на "правих", підігріває національно-патріотичні настрої. У відносинах з іншими країнами запроваджується так звана історична дипломатія - повернення до негативних моментів. Польські політики експлуатують образ жертви. Мовляв, зазнали великих людських втрат, визнали Волинську трагедію геноцидом (обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені УПА та польською Армією Крайовою у 1943 році на Волині. - Gazeta.ua).

Перш за все це позначилося на стосунках Польщі з Україною, Литвою і Євросоюзом. ЄС не підтримує праворадикальних настроїв. Вони руйнують солідарність у Європі. З Німеччиною у поляків відбувається подібний процес. Коли починають згадувати образи, виринають не тільки пов'язані з Україною події. А німці знищили майже два мільйони поляків під час Другої світової", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки використали уламки пам'ятника УПА для ремонту доріг

Гібридна війна, яку розв'язала Росія, і полягає в подібних провокаціях, вважає Григорій Перепелиця.

"Польщу ця ситуація заганяє в ізоляцію. Вона стає негативним партнером. Кремль якраз домагається розколу ЄС і послаблення НАТО. Провокує політику Польщі, яка сама проти себе налаштовує союзників.

Російські спецслужби стоять за багатьма провокаціями як з польського, так і з українського боку. Не в прямій формі, а шляхом формування прихильників такої лінії поведінки.

Президентська гілка влади в Польщі на чолі з Анджеєм Дудою розуміє, на чию користь погіршення відносин. І намагається на рівні політичного діалогу протистояти провокаціям, продовжувати політику партнерства. Україна є геополітичним союзником Польщі. Партнерські стосунки й між нашими воєнними відомствами залишаються непорушеними. Оскільки залежать лише від президентів.

А з боку політиків "Права і справедливості" історичні провокації продовжуватимуться і надалі", - підсумував експерт.

Польща і Україна домовилися, зокрема, про відновлення ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, а також про відбудову зруйнованих українських пам'ятників на півдні Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Історична дипломатія Польщі вигідна лише Москві - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути