субота, 21 липня 2012 13:03

Іран може перекрити Ормузьку протоку. Хоче заблокувати 35% світових перевезень нафти

Іран може перекрити Ормузьку протоку. Хоче заблокувати 35% світових перевезень нафти
Парламент Ірану. Фото: obozrevatel.com

Більше половини членів меджлісу (парламенту) Ірану - 150 з 290 - підтримали законопроект про перекриття Ормузької протоки.

Про це повідомив в п'ятницю представник парламенту Карімі Кудусі.

Цей законопроект в разі його схвалення лідером Ірану Махмудом Ахмаді Нежадом стане підставою для перекриття протоки, через яку здійснюється до 35% світових перевезень нафти.

"Якщо дія санкцій (Євросоюзу) триватиме, країни, які їх ввели, не будуть мати права перетинати Ормузьку протоку", - повідомив Кудусі.

Він також зазначив, що присутність військово-морських сил США не перешкодить Ірану перекрити протоку.

"З військової точки зору, ми маємо в своєму розпорядженні 100% можливостей перекрити Ормузьку протоку. Якщо ми перекриємо протоку, жодна країна не зможе перетинати її", - підкреслив Кудусі.

Питання про закриття Ормузької протоки для нафтових танкерів Тегеран став розглядати у відповідь на санкції Євросоюзу, які забороняють імпорт іранської нафти. Нафтові санкції ЄС проти Ірану набули чинності 1 липня 2012 року. Санкції також забороняють європейським фірмам страхувати танкери з іранською нафтою, що йдуть в будь-які інші країни світу. До цих санкцій приєдналася низка інших держав.

Ормузька протока сполучає Перську затоку з Оманскою затокою і далі з Індійським океаном. Тегеран контролює північну частину протоки, в той час як ОАЕ - південну. Іран вже неодноразово погрожував перекрити протоку для арабських танкерів, що направляються в країни, що підтримали санкції проти Тегерана (арабські монархії Перської затоки є союзниками США в регіоні).

Міністр оборони США Леон Панетта заявляв зі свого боку, що Вашингтон готовий до подібного повороту сценарію і до його запобігання. Раніше повідомлялося, що в останні місяці США стягнули до берегів Ірану великі сили, щоб не допустити блокади Ормузької протоки, обіцяної Тегераном у разі нових санкцій проти нього.

Вашингтон не раз заявляв, що не допустить закриття протоки, через яку у минулому році щодня переправлялося 17 млн барелів нафти. У США підкреслювали, що будь-яка спроба Тегерана перекрити протоку буде суперечити міжнародному праву.

Від Ірану вимагають зупинити збагачення урану і зупинити подальші розробки у ядерній галузі. В результаті санкцій іранська економіка має значні втрати.

Зараз ви читаєте новину «Іран може перекрити Ормузьку протоку. Хоче заблокувати 35% світових перевезень нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути