четвер, 17 грудня 2020 11:25

Хто виконуватиме обов'язки мера Харкова після смерті Кернеса

Хто виконуватиме обов'язки мера Харкова після смерті Кернеса
Кернес помер у віці 61 року. Фото: УНІАН

Закон про місцеве самоврядування визначає, що в разі смерті міського голови його повноваження виконує секретар відповідної міської ради.

Про це повідомила голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська у Facebook.

Тому після смерті мера Харкова Геннадія Кернеса, обов' язки керівника міста виконуватиме секретар міськради Ігор Терехов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кернеса відмовили нирки

Оголошення позачергових виборів лежить в площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте на роки, зауважила вона.

"Тож, поки що функції міського голови є кому виконувати, і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом".

Не пізніше як на 15-й день після смерті міського голови, особа, яка на цей час здійснює його повноваження, має звернутися до Верховної Ради з клопотанням щодо призначення позачергових виборів, пояснила Айвазовська.

"Таке клопотання розглядається Верховною Радою не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови. На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками".

Уночі 17 грудня помер мер Харкова Геннадій Кернес.

Кернес обіймає посаду міського голови Харкова з 2010 року. За даними ЦВК, його втретє переобрали на 5-річний термін 25 жовтня. Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня. У нього було підтверджено Covid-19 і двостороннє запалення легень. 10 вересня його було госпіталізовано в 17-ту міську лікарню, а в ніч на 17 вересня – перевезено літаком із Харкова до Берліна на лікування в клініку Charité.

Зараз ви читаєте новину «Хто виконуватиме обов'язки мера Харкова після смерті Кернеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути