пʼятниця, 22 липня 2022 05:10

Хто стане прем'єром Великої Британії: біографії кандидатів та їхні заяви

Цього тижня у Великій Британій відбувся черговий раунд голосування за лідера правлячої Консервативної партії.

У фінал вийшли колишній канцлер казначейства (міністр фінансів) Ріші Сунак і міністерка закордонних справ Ліз Трасс. Сунака підтримали 137 депутатів-консерваторів, Трасс – 113. Про біографії обох повідомило "Суспільне".

Першим в уряді Джонсона оголосив про відставку

Автор: East News
  Ріші Сунак працював міністром фінансів в уряді Джонсона.
Ріші Сунак працював міністром фінансів в уряді Джонсона.

Ріші Сунаку 42 роки. Він народився в Саутгемптоні. Його батьки емігрували до Великої Британії зі Східної Африки.

Якщо він переможе, може стати першим британським прем'єром індійського походження. Навчався в Оксфорді та Стенфорді. У 2015 році став депутатом парламенту в Північному Йоркширі. Пізніше – головним секретарем скарбниці, а згодом зайняв посаду канцлера скарбниці.

У квітні цього року Сунака та його дружину Мурті критикували через податковий статус Акшати Мурті, яка не сплачувала податок у Британії зі своїх заробітків за кордоном. Згодом вона сказала, що буде платити.

5 липня Сунак першим оголосив про свою відставку і публічно заявив про незгоду з діями прем'єра Бориса Джонсона. Цей крок запустив хвилю урядових відставок на різних рівнях, через що Джонсон змушений був відмовитися від лідерства у партії.

Ставлення до України

У березні Сунака розкритикували через те, що компанія його тестя, в якій його дружина має частку у $400 млн, продовжує працювати у країні-агресорці Російській Федерації.

Тоді Сунак відмовився відповідати на численні претензії і заявив, що це не має до нього відношення. Згодом компанія виділила $1 млн на допомогу Україні і згорнула бізнес у Росії.

Інші дії та заяви Сунака свідчать, що він повністю підтримував політику уряду Джонсона щодо тиску на РФ після повномасштабного військового вторгнення. В тому числі – закликав припинити інвестувати у фірми, що будь-яким чином підтримуватимуть режим Володимира Путіна.

Джонсон закликав підтримати будь-якого кандидата на його посаду, окрім Сунака. Спочатку Джонсон не хотів публічно підтримувати будь-якого кандидата, проте пізніше він заявив, що Сунак не повинен очолювати уряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британія оголосила про велику військову допомогу Україні: що туди входить

Проти Росії

Сунак від початку війни підтримував економічні санкції проти РФ і Білорусі. Постійно наголошував, що військова допомога потрібна Україні для захисту.

У квітні Сунак та міністр зовнішньої торгівлі Енн-Марі Тревельян заборонили імпорт срібла, лісоматеріалів і високоякісних продуктів із РФ.

Три місяці тому Сунак під час виступу у парламенті заявив: "Вторгнення Путіна є небезпечним розрахунком, що демократії розділені, політично слабкі та економічно незахищені – не здатні приймати важкі довгострокові рішення для зміцнення нашої економіки".

Перша жінка-міністр закордонних справ від консерваторів

Автор: East News
  Ліз Трасс є авторкою і співавторкою низки статей і книг.
Ліз Трасс є авторкою і співавторкою низки статей і книг.

Ліз Трасс 46 років. Вона навчалася у Мертон-коледжі в Оксфорді. Коли здобула вищу освіту, вступила до Консервативної партії. Обіймала різні посади в уряді за часів трьох останніх прем'єрів – Девіда Кемерона, Терези Мей і Бориса Джонсона.

Була парламентською заступницею міністра, відповідала за освіту і догляд за дітьми у Міністерстві освіти. Є авторкою і співавторкою низки статей і книг, у тому числі "Коаліція" і "Британія звільнена".

У 2016 році Трасс призначили держсекретарем юстиції. Тоді вона стала першою жінкою лордом-канцлером за майже 1000-річну історію офісу.

Після загальних виборів 2017 року Трасс була головним секретарем казначейства. Після того, як Тереза Мей пішла у відставку, підтримала спробу Джонсона стати лідером консерваторів. Згодом він призначив Трасс державним секретарем з міжнародної торгівлі і президентом Ради з торгівлі.

Торік стала першою жінкою міністром закордонних справ від консерваторів і загалом другою жінкою на цій посаді у Великій Британії.

Ставлення до України

Ліз Трасс неодноразово відкрито підтримувала Україну. Вона має чітку проукраїнську та антипутінську позицію.

У травні закликала не "утихомирювати Путіна", а боротися з агресією РФ силою. Наприкінці червня заявила, що необхідно подвоїти зусилля партнерів, які надають Україні підтримку.

Нещодавно Трасс сказала, що повністю витіснити російські війська з України є реалістичною метою.

Окрім санкцій також повністю підтримує надання України всієї необхідної зброї. Трасс вважає, РФ має нести повну відповідальність за смерть британського гуманітарного працівника Пола Юрі у полоні на окупованих територіях України.

Проти Росії

Ліз Трасс заявила, що готова зустрітися з Путіним, якщо вона стане прем'єр-міністром. Про це сказала під час других дебатів 17 липня. Всі інші кандидати відповіли на це запитання негативно.

"Країни, які виступають проти вторгнення Росії в Україну, повинні подвоїти свою підтримку Києва, включаючи постачання важкого озброєння, танків і літаків", – заявила.

7 липня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон подав у відставку з посади і виступив із заявою.

Підтримка України продовжиться, сказав британський прем'єр. Він закликав Велику Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України.

Цього тижня у Палаті громад Джонсон закликав наступного прем'єра триматися ближче до американців і заступатися за українців.

Зараз ви читаєте новину «Хто стане прем'єром Великої Британії: біографії кандидатів та їхні заяви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути