неділя, 27 грудня 2020 19:48

Хто допомагає "слугам" дотягувати голоси в Раді

Цього року у Верховній Раді відбулося 5 844 голосування, це натискання на кнопку майже 16 годин. Статистику опублікувала організація "Чесно"

45% голосувань одержали понад 226 голосів.

Найбільшу кількість голосів набрало голосування за зміни до Лісового кодексу щодо проведення національної інвентаризації лісів — за основу проголосували 374 нардепи, але у 2-му читанні законопроєкт набрав 322.

Якщо говорити саме про 2-ге читання, то найбільше голосів — 359 — цьогоріч отримав закон щодо підтримки платників податків через Covid-19.

Найбільше у голосуваннях бере участь фракція "Слуги народу" — майже 83%, але голосування "За" складають 44%.

Якщо подивитися, хто найчастіше голосує "За", то вимальовується синхронізування фракцій "Слуги народу", "Батьківщини" і групи "Довіра" — близько 44%. Але це не означає, що їхні голоси завжди перетинаються. Найменше голосує "За" фракція "Голосу" — 30%.

 

Депутати 47 разів голосували за призначення. З останнього — 17 грудня голосування відбулося мінімальною кількістю - 226 за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Провальних голосувань було 4: призначення Юрія Павленка суддею Конституційного суду, Юрія Вітренка — міністром енергетики, перші голосування за призначення Максима Степанова міністром охорони здоров'я і Сергія Марченка — міністром фінансів. Дотягувати голоси за призначення "слугам" найчастіше допомагають групи мажоритарників "Довіра" і "За майбутнє".

Найменше підтримує призначення "Європейська солідарність".

55% голосувань нардепів стосувалися поправок. Особливо на цю кількість повпливав законопроєкт про ринок землі — 1 566 голосувань. У квітні був прийнятий закон про протидію поправковому спаму — через те, що так званий антиколомойський закон деякі нардепи закидали поправками. У залі Верховної Ради поправки з'являються із різних причин, деякі з них ставлять на підтвердження, аби "збити"; або на комітеті не знайшли компромісу щодо них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти розповіли, як низка нардепів пов'язані з Коломойським

Лише 12% поправок отримали 226 голосів. У переважній кількості голосувань "слугам" вдалося перемогти блокування поправки. Найчастіше у цьому допомагала група "Довіра".

За весь час роботи ВР 9-го скликання відбулось 335 голосувань у 2 читанні за закони, які вже набули чинності. Лідером голосування "За" є "Слуга народу" — 88%. Найчастіше відсутні під час голосувань у 2 читанні "батьківщинівці".

 

Серед аномально низьких показників голосування — мажоритарник Олександр Дубінський, який голосував близько 20% за закони в 2 читанні.

Фракція "Слуги народу" складається із 246 нардепів — цієї кількості більш ніж достатньо для ухвалення законопроєктів лише однією фракцією. З-поміж 335 голосувань у 2 читанні фракція проголосувала за 120 законів мінімально необхідною кількістю голосів і більше. Тільки кожен третій законопроєкт став можливим завдяки існуванню монобільшості.

Існує лише один закон, за який "слуги" проголосували у максимальному складі — за недоторканність нардепів. Тоді, у вересні 2019 року, вони віддали 253 голоси.

Цього року найбільшу підтримку серед "слуг" зміг консолідувати урядовий законопроєкт про національну інфраструктуру геопросторових даних— 237.

У Верховній Раді 9-го скликання працюють 423 народні депутати. 246 - "Слуга народу", 44 - ОПЗЖ, 27 - "Європейська солідарність", 24 - "Батьківщина", 20 - "Голос", 24 - групи "Партія "За майбутнє", 20 - "Довіра". Роботу почали 29 серпня 2019-го.

До кінця року нардепи працюють у комітетах та з виборцями. Наступного разу зберуться у сесійній залі 26 січня.

Зараз ви читаєте новину «Хто допомагає "слугам" дотягувати голоси в Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути