субота, 26 березня 2011 22:34

"Харківські угоди" хочуть скасувати

"Харківські угоди" хочуть скасувати

У Верховнiй Радi зареєстровано законопроект про денонсацiю українсько-росiйської угоди щодо питань перебування Чорноморського флоту Росiйської Федерацiї на територiї України.

Автор законопроекту народний депутат від НУ-НС Андрiй Парубiй пропонує денонсувати "харкiвськi угоди", пiдписанi 21 квiтня 2010 року в Харковi i ратифiкованi парламентом 27 квiтня минулого року, якi пролонгують перебування ЧФ РФ на територiї України на 25 рокiв пiсля 28 травня 2017 року.

Як наголошується в пояснювальнiй записцi до законопроекту, угоду "було пiдписано i ратифiковано всупереч нацiональним iнтересам України i всупереч реальнiй волi її народу", зазначає.

"Угода має антиконституцiйний i антидержавницький характер, ставить пiд загрозу нацiональну та економiчну безпеку України, посилюючи її залежнiсть вiд енергоресурсiв Росiйської Федерацiї i є причиною штучного нарощування фiнансових i боргових зобов'язань України перед Росiйською Федерацiєю", - йдеться в документi.

На думку автора законопроекту, автоматичне продовження оренди вiйськової бази в Севастополi, передбачене угодою, без будь-яких часових обмежень, суперечить нормам ч.7 ст.17 i п.14 Перехiдних положень Конституцiї України, вiдповiдно до яких на територiї України не допускається розмiщення iноземних вiйськових баз, а використання нинiшнiх вiйськових баз на територiї України для перебування iноземних вiйськових формувань має тимчасовий характер.

У пояснювальнiй записцi також зазначається, що закон про ратифiкацiю угоди було ухвалено без попереднього розгляду в Конституцiйному судi щодо його вiдповiдностi вимогам Основного закону.

 

Зараз ви читаєте новину «"Харківські угоди" хочуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути