середа, 01 лютого 2023 16:15

Громадські діячі закликали перейменувати Повітрофлотський проспект у Києві на проспект Євросоюзу

Громадські діячі закликали перейменувати Повітрофлотський проспект у Києві на проспект Євросоюзу

Низка громадських діячів напередодні Саміту Україна-ЄС звернулася до киян та столичної влади із закликом підтримати перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського Союзу. Відповідне звернення оприлюднив у твіттері ексміністр закордонних справ Володимир Огризко. "Дорогі кияни, прийшов час нарешті позбавити наші вулиці, парки і сквери російського минулого. Воно приносило нам лише трагедії. Наше майбутнє – європейське. То ж давайте наближати його усіма можливими засобами, навіть у назвах. Україна буде в ЄС, Україна буде в НАТО!", – пише Огризко.

"Ми, представники громадськості Києва, звертаємось до Експертної ради, до депутатів Київської міської ради та всіх киян із закликом відобразити рух України до Європейського Союзу у назвах вулиць Києва. Вважаємо, що найкращим варіантом стало би перейменування вулиць, назви яких пов'язані з радянським минулим, а тим більше збройними силами агресора.

Очевидним випадком є Повітрофлотський проспект. Цю назву він отримав "в ознаменование развития и укрепления Красного воздушного флота". Правонаступники цього "флота" нині обстрілюють Київ, вбиваючи людей і руйнуючи інфраструктуру. Переконані, що возвеличенню агресорів і убивць не місце на вулицях Києва. Натомість цей проспект є знаковим для того, щоб символізувати інтеграцію до Європейського Союзу – яка, відповідно до Конституції, є обов'язком для Президента, Парламенту і Уряду України.

Тому пропонуємо перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Європейського Союзу. Закликаємо киян підтримати нашу пропозицію заради майбутнього у вільній сім'ї народів об'єднаної Європи", – йдеться у зверненні.

Ініціативу підтримали політолог Михайло Басараб, учасник війни проти росії Мирослав Гай, правозахисник Йосип Зісельс, громадські діячі Михайло Гончар та Андрій Левус, журналіст Сергій Квіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт Україна-ЄС має стати самітом нашого європейського майбутнього: Порошенко

"Я киянин, і все своє свідоме життя борюся проти комуністичної диктатури та її наслідків, і переконаний, що із наших рідних вулиць належить остаточно прибрати глорифікацію комуністичного режиму, навіть у таких прихованих випадках, як із назвою Повітрофлотського проспекту. На мій погляд, цей, один із центральних проспектів Києва, має носити назву Проспекта Європейського Союзу, адже прагнення членства у Європейській Спільноті відстояне нами на Майдані, відображене в Конституції України і є обов'язком української влади.

Той факт, що саме на цьому проспекті розташоване Міністерство оборони України, лише підкреслює наскільки важливою є декомунізація назви "Повітрофлотський" та перейменування у проспект Європейського Союзу, куди ми рухаємось, відстоюючи у російсько-українській війні свій зовнішньополітичний вибір та незалежність Української Держави.

Нова назва водночас буде гідною і символічною у контексті нашої вдячності за безпрецедентну допомогу ЄС Україні під час російської агресії. Закликаю Вас усіх підтримати мою пропозицію заради майбутнього нашої країни у вільній сім'ї народів об'єднаної Європи!", – написав Юрій Щербак.

Саміт Україна-ЄС цього року відбудеться у Києві 3 лютого. Планується, що у саміті візьмуть участь президенти Європейської Ради Шарль Мішель і Комісії Урсула фон дер Ляєн, а також український гарант Володимир Зеленський.Тим часом в уряді переконані, що технічна частина переговорного процесу про вступ України до ЄС може зайняти лише два роки, що стане рекордом для країн-кандидатів. Водночас політична частина переговорів може затягнутися.

У Брюсселі Петро Порошенко заявив, Саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого, має стати самітом єдності. Під час зустрічей у штаб-квартирі НАТО, Європарламенті та Єврокомісії п'ятий Президент закликав партнерів якомога швидше надати Україні потужну зброю, посилити санкції проти росіі. Також Порошенко вважає, що цього року Україна має отримати запрошення в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Громадські діячі закликали перейменувати Повітрофлотський проспект у Києві на проспект Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути