субота, 31 грудня 2016 16:30

Гройсман-прем'єр, відставки реформаторів, Янукович в суді - політичні події року
7

2016-й рік ознаменувався політичними змінами у парламенті і появою нового Кабміну, оновленням керівництва ГПУ і гучними кадровими відставками.

Gazeta.ua нагадує 5 ключових подій у політиці року, що минає.

На зміну Яценюка прийшов Гройсман

Автор: iportal.rada.gov.ua, "Голос України"
 

Володимир Гройсман, якого пропонував БПП, став прем'єр-міністром.

14 квітня за його призначення проголосували 257 народних депутатів. Того дня Верховна Рада затвердила склад нового Кабміну. Куди увійшли шість віце-прем'єрів і 16 міністрів. Міністра охорони здоров'я досі не призначили. Його обов'язки виконує Уляна Супрун.

Того дня спікером парламенту став "народнофронтівець" Андрій Парубій.

Арсеній Яценюк був прем'єром більше року і чотирьох місяців.

"Коли ми дивимося на кордони нашої країни, західні, та бачимо там успіх, бачимо високий рівень життя. Так от я хочу сказати, що ганьба всім тим, хто за 24 роки не домігся дати людям можливість жити по-людськи... Я вам покажу, що таке управління державою", - заявив новий прем'єр.

Цьому передували зміни в коаліції "Європейська Україна". У лютому з неї вийшли "Батьківщина" і "Самопоміч". Восени 2015-ого коаліцію залишила Радикальна партія Олега Ляшка. Таким чином у ній залишились дві фракції — БПП і "Народний фронт". Обидві нараховують 223 депутати.

Новий генпрокурор

Автор: Lb.ua
 

"Мені дуже неприємно, що через мене внесли поправку в закон. Це не зовсім правильна практика. І ніколи на це не пішов, якби зміг знайти людину, у яку повірив би президент", - заявив 12 травня у парламенті лідер фракції БПП Юрій Луценко.

Додав, що на робочому столі у нього завжди стоятиме алюмінієва кружка. З якою просидів у 157-ій камері Лук'янівського СІЗО та Менській виправній колонії. Та 2,5 роки пив чай.

Луценко заявив, що на посаді генпрокурора "не садитиме друзів".

Того дня за його кандидатуру на посаду генпрокурора проголосували 264 депутати.

Автор: УНІАН
 

Юрій Віталійович став третьою кандидатурою, яку запропонував Петро Порошенко на крісло керівника ГПУ. При чому, два його попередники збирали в залі більше голосів.

Порошенко вніс кандидатуру через 2 місяці після відставки Віктора Шокіна. Попередньо Верховна Рада внесла зміни до законодавства, які дозволили людині без юридичної освіти очолити ГПУ.

Луценко назвав ключове завдання на рік - "почистити" відомство, передати справу Януковича до суду та провести кілька хвиль операцій проти мафіозних структур.

Також заявив: Генпрокуратура передала НАБУ справи, у яких фігурує Леонід Кучма.

Рік Луценка-генпрокурора відзначився арештом колишнього голови фракції Партії регіоні Олександра Єфремова, позбавлення парламентом депутатської недоторканності Олександра Онищенка і Вадима Новинського, оголошенням підозри колишньому президенту Віктору Януковичу.

Повернення Савченко

Автор: Reuters
 

25 травня українську льотчицю Надію Савченко звільнили з російського полону. Пробула там 709 днів. Її обміняли на Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва — захоплених на Донбасі співробітників головного розвідувального управління РФ.

Петро Порошенко привітав Савченко в Адміністрації президента. Там їй вручив орден Героя України.

Через 2 дні вона дала першу прес-конференцію.

Колишня полонена пройшла до парламенту під номером 1 списку партії "Батьківщина". Стала членом комітету Національної безпеки і оборони.

"Українці, якщо вам треба, щоб я була президентом — добре, я буду президентом. Тільки я не впевнена, що наші люди навчилися голосувати не за гречку. Не скажу, що хочу займати таку посаду. Бо люблю літати. Але якщо треба, то працюватиму з повною віддачею", - сказала вона.

Савченко пообіцяла не виходити із фракції і "не скурвитися".

Однак, у грудні із молодим політиком трапився скандал.

Автор: facebook.com
 

Вона таємно відвідала Мінськ, де провела переговори із ватажками ДНР-ЛНР. За інформацією СБУ, обговорювала питання амністії і зняття економічних санкцій. Пізніше порівняла бойовиків із майданівцями і заявила, що не вважає Захарченка і Плотницького терористами.

Після цього її виключили з фракції і української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.

А в парламенті почали говорити про притягнення до кримінальної відповідальності.

27 грудня Савченко заявила про створення громадської платформи РУНА.

Відставка Саакашвілі і Ко

"Я вирішив подати у відставку і почати новий етап боротьби. Я - той солдат, який іде стільки, скільки може, а потім - скільки треба для повної перемоги. Для того, щоб визволити Україну від корупційного бруду", - заявив 7 листопада Міхеіл Саакашвілі.

Порошенко призначив його головою Одеської ОДА 30 травня 2015 року.

"Одещину здають не лише корупціонерам - здають ворогам України. Президент особисто підтримує два клани - бандитський Геннадія Труханова (мер Одеси. - Gazeta.ua) й корупційний Анатолія Урбанського (голова обласної ради. - Gazeta.ua). Всю владу в області віддали цим двом і їхнім союзникам — сепаратистам із "Нашого краю" Антона Кіссе", - заявив політик.

Саакашвілі вказав на неминучість дострокових виборів. Наприкінці листопада провів мітинг у центрі Києва із новою ініціативою "Рух нових сил". До пам'ятника В'ячеславу Чорноволу прийшли кілька тисяч людей.

Автор: Facebook
 

14 листопада заяву на звільнення написала керівник Одеської митниці Юлія Марушевська.

"Остаточно зрозуміло, що в Києві ніхто не збирається реформувати митницю", - наголосила вона.

Того ж дня у відставку подала Хатія Деканоідзе. Вона рік очолювала національну поліцію. За час її роботи провели переатестацію правоохоронців, завершили створення патрульної поліції у 32 містах.

"Нам не вдалося викорінити корупцію в органах. Особисто у мене корупція на будь-якому рівні викликає відразу. Але очистити від корупції і зловживання владою самий великий правоохоронний орган країни — це більш складне завдання, яке вимагає не один рік роботи і жорсткої політичної волі. Ми заклали основу і я надіюсь, що на цьому перетворення не зупиняться", - сказала Деканоідзе.

Із десяти грузинських реформаторів в українській владі залишилися двоє. Це перший заступник міністра юстиції Гіа Гецадзе і перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава.

Нагадаємо, у березні крісло заступника генпрокурора залишив Давід Сакварелідзе. Він заявив про корупцію в органах прокуратури.

Янукович на суді

Після більш як річного не виходу на публіку біглий екс-президент Віктор Янукович з'явився на люди. Востаннє він давав інтерв'ю BBC у червні позаторік.

Автор: Reuters
 

25 листопада "легітимний" прийшов у суд російського міста Ростов-на-Дону. Мав дати свідчення Святошинському районному суду Києва у справі розстрілу майданівців "беркутівцями". Допит мав проходити по відеозв'язку.

Але обвинувачених спецпризначенців не привезли до будівлі суду. Їх не пропустили представники "Правого сектора" й Автомайдану. Засідання перенесли на понеділок, 28 листопада. Того ж дня о 18.00 за київським часом дав прес-конференцію.

"Мы никак не были заинтересованы в качестве свидетелей срывать это заседание (суду, на якому мав відбутися відеодопит Януковича. - Gazeta.ua). Это сделала украинская сторона. Очевидно, это нужно было тем, кто боится раскрытия преступлений на Майдане, - заявив Янукович. - Я возмущен тем, что произошло. Вопрос один — кому это выгодно? "Правый сектор", радикалы снова по принципу Майдана работают за пределами законов. Власть это одобряет".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2016-й в обіцянках Порошенка: безвіз, суд над Януковичем, повернути Донбас і Крим

"Як засинаєте після зради своєї країни? Скільки грошей вивезли, коли тікали?" - запитала журналістка.

"Я наслухався багато образ за цей час. Брехні, відкритої й цинічної. Ця влада прийшла в Україну на крові та брехні. Я справді здійснив низку помилок. Я не святий. Головна помилка — не зміг, не знайшов у собі сил для введення військ та оголошення воєнного стану в країні... У мене не було й немає ніяких рахунків. Я нічого з України не вивозив, крім особистих речей, які були ручною поклажею", - сказав утікач.

Через 3 дні, 28 листопада, генпрокурор Юрій Луценко зачитав Януковичу підозру у державній зраді.

"Повідомляю, що ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтесь у вчиненні державної зради, пособництві представникам Російської Федерації, в умисних діях, вчинених із метою зміни меж території та державного кордону України", - сказав Луценко.

Того дня Янукович проходив у суді як свідок.

Януковича підозрюють у тому, що 1 березня 2014 року в Росії він закликав тамтешнього президента Володимира Путіна ввести збройні сили на територію України. Внаслідок цього Україна зазнала збитків на понад 1,08 трлн грн. Справу розслідує Головна військова прокуратура.

Цього тижня Луценко заявив, що справа про держзраду буде в суді не пізніше лютого 2017-го.

Водночас, у парламенті обіцяють взятися за спецконфіскацію вкрадених коштів за режиму Януковича з наступного пленарного тижня. Йдеться про близько 40 млрд грн. З них 50% планували спрямувати на національну безпеку й оборону.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман-прем'єр, відставки реформаторів, Янукович в суді - політичні події року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути