Ексклюзиви
понеділок, 02 липня 2018 13:49

Гройсман розказав, як обійти корупцію у нафтогазовій сфері

Гройсман розказав, як обійти корупцію у нафтогазовій сфері
Корупція у нафтогазовій сфері з'являється через дотаційні системи.Фото: РБК

Щоб позбавитись від корупції у нафтогазовій сфері, потрібно зменшити дотації від держави. Про це в інтерв'ю виданню "Обозреватель" розказав прем'єр Володимир Гройсман.

"Нафтогазова сфера отримувала щорічно п'ять мільярдів доларів дотації. Держава все дотувала, а потім вимивала для себе гроші. Так і народжувалися цілі клани в усіх сферах. Тому тут декілька мотивацій: зробити нафтогазову сферу України прозорішою, унеможливити корупцію та вимивання грошей, забезпечити бездотаційність.

Ми вивели Нафтогаз на прибутковість. 75 відсотків цього прибутку повертаються до бюджету. Десь 25 відсотків грошей залишаються на розвиток компанії. І за них платять податки й закуповують новий газ, тобто це обігові кошти. Видобуток зростає за рахунок цих інвестицій, а решта йде на господарську діяльність".

Ціни на газ для громадян мають залишатись меншими ніж для промисловості.

"Міжнародні партнери висувають умову, щоб в Україні була єдина ціна на газ. Зараз для промисловості вона дорожча, ніж для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка мінімалка світить українцям найближчим часом

Промисловість купує газ за ціною майже 10 тисяч гривень за тисячу кубометрів. А для населення ми обмежили ціну сімома тисячами. Міжнародні партнери вважають, що на цьому можна робити пересорт, зловживати й породжувати корупцію. І загалом вони праві - такі ризики є. Але 10 тисяч - для більшості громадян ціна непідйомна. Я вже рік стримую ціну на газ, і зараз мене найбільше цікавить, як зробити так, щоб український громадянин не відчув на собі змін у ціні. Намагаємося знайти формулу, щоб ціна була, з одного боку, справедливою, а з іншого - помірною для українських громадян".

Раніше Гройсман розказав, що очищення банківської системи коштувало Україні €4,5 млрд. За словами прем'єра, за найближчі 5 років потрібно повернути борги на $33 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман розказав, як обійти корупцію у нафтогазовій сфері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути