понеділок, 16 грудня 2019 12:55

Готові на дуже серйозні компроміси — Пристайко про обмін заручниками

Готові на дуже серйозні компроміси — Пристайко про обмін заручниками
"Межа нашого компромісу була продемонстрована, як ви пам'ятаєте, з моряками", — Пристайко. ФОТО: Укрінформ

Україна в питанні обміну заручників готова на "дуже серйозні компроміси".

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Ми готові до дуже серйозних компромісів для того, щоб забрати максимальну кількість наших людей. Межа нашого компромісу була продемонстрована, як ви пам'ятаєте, з моряками. Ми мали, згідно з рішенням трибуналу, фактично отримати 24 людини, але ми не могли довго чекати, щоб вони перебували за гратами. Тому ми були вимушені віддати за них 24 особи. Причому, щодо деяких з цих людей були дуже сумнівні рішення з точки зору їх політичної ваги. Однак ми пішли на це. Гуманітарна складова взяла верх під час розгляду рішення".

Нині, за словами міністра, немає "такої великої кількості людей", яких можна обміняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пристайко не виключає відновлення залізничного сполучення з окупованим Донбасом

Ще однією складністю він називає те, що нині говорять про обмін людей, які знаходяться на території анексованого Криму, Росії та окупованих територіях (вересневий обмін стосувався українців, які сиділи в російських в'язницях).

"Вони умовно поділені на три категорії, але для нас це велика частина всіх погоджених прізвищ. Є частина, яка залишається поза межами цих списків, і є та частина, про яку я вже згадував, це велика частина – декілька сотень людей, які зникли безвісти. Тобто, їхні рідні вважають, що вони все ще живі і їх просто треба включити у ці списки… Поки місія Червоного Хреста не прибуде на ту сторону, не перевірить і не доведе, чи ці люди живі, чи ні, до цього часу у нас буде зберігатися відчуття, що ми когось забули, про когось ще не згадали, і хтось ще має бути забраний і обміняний".

Останній обмін заручниками відбувся 7 вересня 2019 року. В Україну повернулася низка політв'язнів, зокрема Олег Сенцов, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Володимир Балух. Також 24 українських моряки, захоплених Росією в Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Готові на дуже серйозні компроміси — Пристайко про обмін заручниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути