субота, 09 жовтня 2021 04:28

Голову Державної регуляторної служби Кучера просять дати пояснення з приводу криптовалюти в декларації

Голову Державної регуляторної служби Кучера просять дати пояснення з приводу криптовалюти в декларації
Голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер задекларував біткоїн на суму понад 13,1 млн грн. Фото: Главком

Голову Державної регуляторної служби Олексія Кучера вшосте викликають в Національне агентство з питань запобігання корупції

"Після проведення повної перевірки декларацій за 2019 та 2020 рік Олексія Кучера, які він подав як колишній голова Харківської обласної державної адміністрації, НАЗК виявило недостовірні відомості про володіння криптовалютою на суму понад 13,1 млн грн", - заявили у відомстві.

У декларації Кучер вказав, що володіє Bitcoin на 13,1 млн грн, водночас не зміг надати докази наявності криптовалюти, хоча Bitcoin має публічну адресу (PublicAddress), яка є відкритою та підтверджує належність певній особі.

За даними податкової служби, загальний дохід Кучера та членів його сім'ї за весь час роботи з 2001 по 2020 рік становить менше 1 млн грн (загалом 880 682,56 грн).

Результати перевірки декларації Кучера за 2020 рік були передані до Національного антикорупційного бюро. Однак через рішення Конституційного Суду України притягнути до кримінальної відповідальності за недостовірні відомості в декларації за 2019 рік неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада легалізувала криптовалюту в Україні

"Водночас за внесення недостовірних відомостей більш ніж на 227 тис. грн передбачена адміністративна відповідальність. Саме тому НАЗК уже вшосте запрошує для надання пояснень голову ДРС", - заявили у відомстві.

Посадовця запрошують прибути в НАЗК "у будь-який зручний час упродовж робочого дня 11 жовтня".

Кучер ще жодного разу не відгукнувся на запрошення. Тому НАЗК надіслало лист до Кабінету Міністрів та Комісії з питань вищого корпусу державної служби з проханням посприяти прибуттю посадовця.

За 2020 рік держслужбовці задекларували 46 351 біткоїн, що в гривневому еквіваленті становить 75 млрд грн.

Кампанія декларування майнового стану завершилася 31 березня. Декларації здали 791 872 посадовці, з них 652 зареєстрували біткоїни.

Найбільша кількість власників задекларованих криптовалют працює в місцевих радах, Міністерстві оборони та Національній поліції.

Зараз ви читаєте новину «Голову Державної регуляторної служби Кучера просять дати пояснення з приводу криптовалюти в декларації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути