понеділок, 22 липня 2013 10:02

Голів фракцій і Рибака через суд змушують оприлюднити свої доходи

Голів фракцій і Рибака через суд змушують оприлюднити свої доходи

Центр політичних студій та Інститут медіа права наприкінці минулого тижня звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою зобов'язати апарат Верховної ради оприлюднити декларації про доходи голів фракцій і спікера парламенту Володимира Рибака.

Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна"

"У квітні я звернувся з відповідним інформаційним запитом в апарат ВР. Вони не подали декларації, мотивувавши відмову тим, що інформація про народних депутатів є конфіденційною, оскільки містить персональні дані", - розказав директор Центру політичних студій Віктор Таран у коментарі виданню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні проблеми ВР - "тушки", "кнопкодавство" і "прогульники"

На думку Тарана, чиновники апарату порушили вимоги відразу двох законів: "Про доступ до публічної інформації" та "Про засади запобігання та протидії корупції".

"Мета нашого позову - змусити апарат ВР виконувати закони, які приймаються народними депутатами, а потім порушуються в самому парламенті", - зазначив директор Центру політстудій.

Слід зазначити, що це не перший позов про неправомірність дій апарату Верховної ради. Раніше Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав апарат ВР надати громадянської мережі "Опора" копію штатного розкладу, що містить інформацію про структурні підрозділи апарату, назви посад, чисельність працівників і оклади по кожній посаді.

"Суд виніс рішення 12 липня, і сторона відповідача ще може подати апеляцію, - заявила координатор мережі Ольга Айвазовська. - Проте я впевнена, що за рішенням суду інформація по нашому запиту буде надана".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція вимагатиме від більшості дотримуватися всіх процедур у ВР

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, судові рішення можуть стати єдиним ефективним способом з боку громадськості змусити органи влади виконувати закон.

"Проте одних позовів громадських організацій мало: необхідно, щоб від органів влади інформацію вимагали і політики, і народні депутати, і пересічні громадяни", - вважає експерт.

Нагадаємо, раніше журналісти намагалися отримати інформацію про розмір зарплати спікера Верховної Ради, однак у апараті ВР заявили, що така інформація є конфіденційною.

Зараз ви читаєте новину «Голів фракцій і Рибака через суд змушують оприлюднити свої доходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути