Ексклюзиви
четвер, 01 грудня 2011 17:29

Глави церков закликали українців об'єднатися і спільно навести лад у суспільстві
17

Семен Глузман та Мирослав Маринович
Фото: Фото: Тарас Подолян
Мирослав Попович
Любомир (Гузар)
Предстоятель УПЦ КП Філарет та Глава УГКЦ Святослав Шевчук

Представники українських церков УПЦ, УПЦ КП та УГКЦ висловили своє стурбованість суспільно-політичною ситуацією в країні і закликали українців об'єднатися та сформувати активну громадянську позицію щодо визначних питань суспільного життя.

У Києво-Могилянській академії 1 грудня 2011 року, у двадцяту річницю референдуму, на якому український народ підтвердив проголошення незалежності України, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та Владика Іларій, єпископ Макарівський, Вікарій Київської митрополії Української Православної Церкви зустрілися з представниками національної інтелігенції України.

На зустрічі оприлюднено спільно опрацьоване представниками трьох українських церков звернення щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. У зустрічі взяли участь: Семен Глузман, архиєпископ Любомир (Гузар), Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Ієрархи закликали не шукати причин у поверхневих обставинах, адже "головна причина негараздів ховається в нас самих, в духовній кризі, яка роз'їдає наше суспільство".

Тож у спільно опрацьованому зверненні три традиційні українські церкви звернулися до українського народу: "Ми закликаємо всіх людей доброї волі, незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності, розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості й взаємодопомоги. Єднання суспільства навколо цих духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка — найкращий захист в умовах політичних та економічних криз".

"Особливо ж ми звертаємо свій заклик до тих, хто має авторитет і повагу людей, мудрість та життєвий досвід: об'єднаймо свої зусилля для служіння українському народу! Разом ми зможемо сформувати активну і плідну громадську позицію щодо визначних питань суспільного життя", — підкреслено у зверненні.

За підсумками зустрічі учасники вирішили до діалогу, здатного забезпечити оновлення суспільних відносин, залучати представників національної інтелігенції та широке коло людей.

"Справді подолати різного роду кризи ми зможемо лише шляхом зміни суспільних і особистих пріоритетів", — переконані учасники зустрічі. Тому вони запланували спільно розробити і представити країні на початку 2012 року пріоритети суспільного розвитку, а також принципи соціальної взаємодії в їх реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Глави церков закликали українців об'єднатися і спільно навести лад у суспільстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути