Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2010 13:39

Герман припустила, що Забілого затримали кадри Наливайченка

Герман припустила, що Забілого затримали кадри Наливайченка

Заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман вважає, що Служба безпеки не повинна втручатися у роботу істориків.

Про це вона заявила під час прес-конференції в Українському домі, коментуючи своє ставлення до затримання львівського історика Руслана Забілого.

"Якщо СБУ це зробила неправомірно, то має виправити свою помилку. Перепросити, як було з Гузяком (ректором Українського католицького університету - ред). Якщо ж вони діяли законно, то треба робити інші висновки. Мені здається, потрібне втручання слідчих органів. Треба цю справу розслідувати і поставити усі крапки над "і". Якщо порушено права людини, права історика – одна річ. Якщо це внутрішні розборки із своїм працівником – це інша річ. Нині музей знаходиться у структурі СБУ. Його хотіли передати до Інституту національної пам"яті, але поки що відповідного закону нема", - сказала Ганна Герман.

За словами Ганни Герман, президент Віктор Янукович знає про цю справу і тримає її на контролі.

"Президент цю справу тримає на особистому контролі. Він займається цим. Справа обов"язково буде доведена до кінця і буде з"ясовано, хто мав рацію, а хто – ні".

На запитання, чому останнім часом така тенденція у роботі СБУ, Герман зіслалась на незнання предмету. На її думку, тільки Хорошковський точно працює на благо держави.

"Якби я знала, чому, то знала б дуже багато. І тоді сказала б їм, чому не треба такого робити. На жаль я не знаю, чи це звичайні помилки пересічних працівників, чи за цим стоїть більше інформації і вони мають рацію в тих діях. Але поки що ці дії виглядають непереконливо. Президент призначив тільки голову СБУ. А всі кадри залишилися від Наливайченка. Тому говорити, що всі працівники кваліфіковані та працюють на благо України, я не можу. Я не виключаю, що спеціально роблять провокації, щоб нашкодити Українській державі".

За її словами, робота СБУ охоплює не тільки теми історичних архівів.

"Служба безпеки займається усіма видами діяльності, які їй властиві. Зокрема, знаю, що СБУ припинила контрабанду на західному кордоні України. Цим самим завдала серйозної шкоди мафіозним структурам, які тепер почуваються в Україні дуже некомфортно і хотіли б, щоб змінився голова Служби. Щоб був більш лагідний, який займався б гуманітарними питаннями, а не припиненням наркотрафіків".

Як відомо, 8 вересня Руслана Забілого в Києві затримали працівники СБУ. Його забрали з перону столичного залізничного вокзалу, коли зійшов із потяга Львів–Київ.Його допитували протягом 14 годин. Кажуть, науковець збирався розголосити державну таємницю.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Герман припустила, що Забілого затримали кадри Наливайченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути