Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2007 08:55

Генпрокурором стане Микола Голомша

Секретаріат президента (СП) підготував представлення у Верховну раду про призначення новим генеральним прокурором нинішнього заступника генпрокурора Миколи Голомши.

Про це повідомляє видання "Коммерсантъ-Україна" з посиланням на свої джерела. Представники "Народної самооборони" (НС), які розраховували, що на цю посаду буде призначений один з представників НС, рішення секретаріату сприйняли як порушення неформальних домовленостей.

"По духу і ідеології Голомша близький до нинішнього керівництва Секретаріату президента", - сказав один із співрозмовників виданню.

Як відомо, саме Голомші в травні поточного року було доручено займатися розслідуванням найбільш резонансних кримінальних справ, і перш за все справою про отруєння Віктора Ющенка.

За словами співбесідників, "певні результати", досягнуті слідчою групою, зіграли не останню роль в ухваленні рішення про висунення його на цю посаду. Крім іншого, до призначення заступником генпрокурора Голомша більше 10 років працював в органах прокуратури Львівської, Чернівецької і Рівненської областей.

Декілька заступників генпрокурора підтвердили виданню, що питання про зміну Олександра Медведька на Миколу Голомшу в Генпрокуратурі активно обговорюється. "Якщо це буде один із заступників генерального, то я підозрюю, що йдеться про Голомшу, - сказав один із заступників Медведька.- Хоча у нас з Секретаріату інша інформація - начебто, це все-таки повинен бути Шемчук".

Можливе внесення кандидатури Голомши на пост генпрокурора в "Народній самообороні" сприйняли без ентузіазму. При цьому відразу декілька представників НС підтвердили, що "неформальні консультації з Банковою", не дивлячись на відсутність формальної угоди про те, що на пост генпрокурора буде запропонований Шемчук, дозволяли сподіватися, що главою ГПУ буде призначений саме він.

У БЮТ наполягають на тому, що посада генпрокурора не була предметом ні офіційних переговорів, ні неофіційних консультацій. "Представляти генпрокурора - це винятково повноваження президента. А політичні амбіції тут недоречні", - сказав депутат Святослав Олійник (БЮТ).

За словами джерела видання в керівництві однієї з фракцій коаліції, вже розроблений сценарій відходу Олександра Медведька - йому буде запропоновано добровільно написати рапорт про відставку. Сценарій вибраний з єдиною метою: виключити варіант, при якому Рада може не підтримати відставку генпрокурора. У разі ж добровільного складення повноважень схвалення парламентом не потрібне.

"Він подасть у відставку відразу ж, як тільки президент йому про це скаже. Через свій характер і через ситуацію, що склалася, Медведько не воюватиме", - упевнений співбесідник видання.

Зараз генпрокурор знаходиться у відпустці і вийде на роботу в кінці поточного тижня.


За матеріалами: Коммерсантъ-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокурором стане Микола Голомша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути