середа, 04 вересня 2024 22:16

Гендиректор МАГАТЕ уникає порівняння ситуацій на Запорізькй та Курській АЕС

Гендиректор МАГАТЕ уникає порівняння ситуацій на Запорізькй та Курській АЕС
Рафаель Гроссі обговорював з президентом України збільшення присутності МАГАТЕ на українських АЕС. Фото: eastnews.ua

Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку АЕС і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Програма візиту була набагато ширшою, ніж у Росії і її наслідки має відчути Кремль. Які саме - розповідає Gazeta.ua.

"Крихко і непевно"

Основну увагу гендиректор МАГАТЕ приділив, звісно, ЗАЕС. "Я дуже чітко характеризував це як крихке місце. У деякі дні у нас є певна нестабільність, а потім проблема, падіння БПЛА чи, як сьогодні, виходить з ладу одна з двох існуючих ліній електропередач, що означає - станція знову на межі вимкнення електроенергії", - пояснив свої тривоги Гроссі під час прес-конференції у Києві.

Так він прокоментував відімкнення однієї з двох ліній електроживлення ЗАЕС. Відсутність живлення створює проблеми з охолодженням атомних реакторів ЗАЕС. Тому Гроссі мав усі підстави висловити занепокоєння.

Нагадаємо, лінія електропередачі до ЗАЕС була пошкоджена в результаті атак РФ, - заявляли у Києві. Країна-агресорка не прокоментувала звинувачення, однак напередодні візиту Гроссі до України директорка з комунікацій ЗАЕС Євгенія Яшина, яку туди призначили окупанти, повідомила: обстановка навколо станції та міста Енергодар напружена через "високу інтенсивність обстрілів ЗСУ".

Розширення мандату

Свою версію причин відімкнення електроживлення на ЗАЕС виклав президент Володимир Зеленський під час зустрічі з Рафаелем Гроссі. За його словами, масовані атаки Росії на об'єкти енергетичної інфраструктури України із застосуванням балістичних і крилатих ракет, БПЛА, призвели до тимчасового відімкнення енергоблоків АЕС від енергосистеми і зниження їхньої потужності.

На запитання кому більше повірив Гроссі, є чітка відповідь. Гендиректор МАГАТЕ та президент Зеленський обговорили розширення мандату моніторингових місій Агенції на підстанції, які є критично важливими для забезпечення роботи українських АЕС.

Швидкий моніторинг і нові блоки

Що це означає - кожен обстріл Росією українських підстанцій буде розглядатися МАГАТЕ як ядерна загроза, оскільки дестабілізує роботу АЕС. Причому вже скоро експерти МАГАТЕ оцінять ризики й пошкодження на підстанціях України.

Володимир Зеленський звернув увагу гендиректора Агенції на той факт, що від атак РФ по енергосистемі страждають цивільні. Гроссі у відповідь повторив: АЕС за жодних обставин, незалежно від країни розташування, не мають бути військовими цілями. "Це загальний принцип для всіх", - наголосив він.

Але від порівняння ситуацій на КАЕС і ЗАЕС Гроссі утримався. Натомість підтвердив схвалення проєкту добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Як повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, після зустрічі з Гроссі наша країна на фінальному етапі перемовин з Болгарією про постачання реакторів, бо у Болгарії відмовилися від побудови АЕС "Белене". Будівництво розпочнеться, як тільки Верховна Рада схвалить законопроєкт, наголосив Галущенко. Зі свого боку Гроссі пообіцяв сприяння дотриманню високих стандартів ядерної безпеки на ХАЕС при добудові.

Курськ-Запоріжжя

Раніше Gazeta.ua звертала увагу на те, що гендиректор МАГАТЕ намагається залишитися поза політикою, акцентуючи на вузькоспеціалізованій тематиці Агенції. Однак порівняння двох візитів на користь українського.

По-перше, хоча Гроссі запросив особисто Путін, він з господарем Кремля зустрічі не мав. Натомість в Україні провів перемовини з президентом Володимиром Зеленським.

По-друге, гендиректор МАГАТЕ відкидає будь-які паралелі між ситуаціями на КАЕС і ЗАЕС. Можливо, тільки так він здатен протистояти спробам російської сторони маніпулювати ядерною загрозою. Так, Гроссі раніше уточнив, що не має достатньо доказів для звинувачення тієї чи іншої сторони у спробах дестабілізації на КАЕС.

Факти проти

Про розчарування Кремля свідчить спілкування цими днями гендиректора "Росатому" Олексія Ліхачова з російськими ЗМІ. Ліхачов стверджує, що Гроссі "все чудово розуміє, але статус дипломата не дає йому можливості говорити відкрито". У приватних розмовах Гроссі, за словами Ліхачова, чудово усвідомлює, "звідки основна загроза для КАЕС".

Вочевидь, Путіну важлива гра "хто першим підірве АЕС", оскільки йдеться про ядерну загрозу. Для чинного господаря Кремля критично необхідно, щоб винною офіційно, на рівні МАГАТЕ, була визнана Україна. Тому розширення моніторингової місії Агенції на підстанції може стати досить болючим ударом для Путіна, адже доведеться точніше прицілювати ракети й шахеди по території України. Достатньо падіння уламка на підстанцію, що живить АЕС, - і Росія в очах всього світу (навіть Глобального Півдня) стане ініціаторкою "нового Чорнобиля". Виходить, російська сторона задіяла "мирний атом" у війні проти України, очікуючи користі, однак поки що такої не здобула. А от шкоди - більш ніж. Попри це, Кремль не збирається відмовлятися від чинника "ядерки" у протистоянні з Україною. Так, днями заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що Росія змінить ядерну доктрину "на підставі аналізу останніх конфліктів і дій Заходу". У тому числі, курсу Заходу на ескалацію, наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Гендиректор МАГАТЕ уникає порівняння ситуацій на Запорізькй та Курській АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути