вівторок, 29 січня 2008 10:55

Газ для України може подорожчати до $350

Ще однією причиною подорожчання газу може стати угода китайської газової корпорації PetroChina з "Туркменгазом" про придбання наступного року палива за ціною $195 за тисячу кубометрів, тобто на $45 дорожче, ніж пропонує в другій половині цього року російський "Газпром".

Угода між PetroChina і "Туркменгазом" може збільшити вартість палива для України, вважає колишній прес-секретар Мінпаливенерго, керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

"Збільшення вартості газу для України цього року стало наслідком спроб Євросоюзу дістати прямий доступ до туркменського газу. Тоді консолідована позиція Росії та України дозволила зберегти постачання енергоресурсів з Туркменії у північному напрямі. Але тепер у Ашхабада з"явився східний експортний вектор, і це значно підвищить ціну на паливо для України", – говорить експерт.

За підрахунками аналітика ДІК "Регіон" Костянтина Гуляєва, контракт з Китаєм дозволить Туркменії підняти ціну на газ для Росії до $195 за тисячу кубометрів. Її приклад, на думку експерта, наслідуватимуть Узбекистан і Казахстан, як це відбулося цього року.

Нагадаємо, ціна на газ для України формується виходячи з вартості туркменського, узбецького і казахського газу, а також транспортування. У результаті ціна на газ для України в 2009 році складе $220-225 за тисячу кубометрів. Аналітик "Трійка Діалог" Валерій Нестеров не виключає подорожчання до $240-250, а Бородін – до $260 за тисячу кубометрів.

Усі ці розрахунки будуть актуальними, якщо Україна припинить наполягати на підвищенні вартості транзиту природного газу для "Газпрому" і врегулює газовий конфлікт з Росією, впевнена аналітик ДІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофєєва. Інакше російський монополіст може реалізувати погрозу збільшення вартості палива для України до $350 за тисячу кубометрів.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Газ для України може подорожчати до $350». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути