понеділок, 07 грудня 2020 19:48

Гасло "Прийде весна – саджати будемо" поки протилежне тому, що робить ОП - нардеп

Гасло "Прийде весна – саджати будемо" поки протилежне тому, що робить ОП - нардеп
Президент мав би поставити умову – появу ув'язнення і пониження порогу, каже нардеп. Фото: preisident.gov.ua

Після послаблення Верховною Радою відповідальності за брехню у деклараціях, президент Володимир Зеленський мав би накласти вето із пропозиціями. Про це Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голос", заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Рішення Верховної Ради створило більше нюансів, ніж рішення Конституційного суду. Зараз статтю потрібно вичищати. У вимушеному консенсусі поспіхом ухвалили рішення, яке і юридично дивне і відповідальність – слабка.

Раніше був кримінальний злочин, зараз – кримінальний проступок, м'якша форма. Виходить колізія – чи не забрали можливість у НАБУ розслідувати такі злочини. Може виявитися так, що адвокати звертатимуть на це увагу і факти зібрані бюро взагалі не будуть враховуватись.

Оптимальним рішенням було би вето президента із пропозиціями. Поставити умову – появу ув'язнення і пониження порогу, з якого починається відповідальність. Вето гарантуватиме, що значна частина більшості таки проголосує. Хоча це викликає сумніви. Гасло "Прийде весна – саджати будемо" поки не те, що декларативне, а протилежне тому, що робить Офіс президента", - говорить нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З конституційною кризою "борються" нардепи, які її створили

Ініціаторами підняти планку відповідальності за брехню до 9 млн грн (за це пропонується обмеження волі до 2 років. - Gazeta.ua) були ОПЗЖ і "За майбутнє", каже парламентарій.

"Багато справ стосуються брехні в мільйон гривень. Це корупція середнього рівня. Бар'єр, який запропонували зараз – надзвичайно високий і пояснити його логічно неможливо. За два "Мерседеси" люкс класу, які забули умисно не задекларувати – 51 тисяча штрафу.

З того, що я знаю, представники ЄС дуже критично оцінили послаблення відповідальності. Рішення є, але полегшення співпраці з міжнародними партнерами воно не принесе", - говорить Ярослав Юрчишин.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення ухвалив за поданням депутатів з ОПЗЖ і групи "За майбутнє".

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрозу національній безпеці.

4 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях. Передбачається штраф й обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Гасло "Прийде весна – саджати будемо" поки протилежне тому, що робить ОП - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути