Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2022 00:39

Гаага розпочала розслідування військових злочинів режиму Путіна проти України

Гаага розпочала розслідування військових злочинів режиму Путіна проти України
Суд буде розглядати вторгнення Росії в Україну. Фото: Факти

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вирішив почати розслідування подій, що відбуваються в Україні - російського вторгнення.

"Минулої п'ятниці я висловив своє зростаюче занепокоєння, вторячи світовим лідерам і громадянам світу, з приводу подій, що розгортаються в Україні. Сьогодні я хочу оголосити, що прийняв рішення якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні", — йдеться в заяві прокурора, опублікованій на сайті МКС

За його словами, Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати ситуацію в його відомство. Однак вона двічі скористалася своїми прерогативами, щоб юридично визнати юрисдикцію Суду щодо ймовірних злочинів за Римським статутом, скоєних на її території, якщо Суд вирішить її здійснити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала позов проти Росії до Гааги - Зеленський

"Я вивчив висновки Бюро, зроблені за результатами попереднього вивчення ситуації в Україні, і підтвердив, що є розумні підстави для початку розслідування. Зокрема, я переконаний, що є розумні підстави вважати, що в Україні були здійснені як ймовірні військові злочини, так і злочини проти людяності у зв'язку з подіями, вже оціненими Бюро під час попереднього вивчення. Враховуючи розширення конфлікту в останні дні, я

Россия в 4:00 утра 24 февраля напала на Украину. Российские войска атаковали государственную границу Украины с севера, с востока и Крыма. Бои и атаки продолжаются почти по всему периметру государственной границы и во многих городах.

Верховная Рада ввела на территории Украины военное положение. Президент Владимир Зеленский отдал приказ ВСУ наносить максимальные потери российским захватчикам.

маю намір, щоб це розслідування також охоплювало будь-які нові ймовірнімзлочини, що підпадають під юрисдикцію мого Бюро, які здійснюються будь-якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України", - сказано в заяві Хана.

Він зазначив, що вже доручив своїй команді вивчити всі можливості для збереження доказів. Наступний крок - розпочати процес пошуку та отримання дозволу палати попереднього провадження суду на початок розслідування. Альтернативний шлях, передбачений Статутом, який може ще більше прискорити вирішення питань, полягає в тому, щоб держава-учасник МКС передала ситуацію в Бюро, що дозволить активно і негайно розпочати незалежного і об'єктивного розслідування Бюро.

Росія о 4:00 ранку 24 лютого напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «Гаага розпочала розслідування військових злочинів режиму Путіна проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути