понеділок, 24 вересня 2012 13:24

Freedom House вважає, що в Україні влада маніпулює інформацією в Інтернеті

Freedom House вважає, що в Україні влада маніпулює інформацією в Інтернеті
Фото: ombudsman.gov.ua

Україна увійшла до групи країн, де влада шляхом проплачених коментаторів маніпулює інформацією в Інтернеті, зазначається у звіті міжнародної неурядової організації Freedom House.

Витяги зі звіту Freedom House "Свобода мережі-2012. Світова оцінка Інтернету та цифрових медіа" наводяться в понеділок на сайті tyzhden.ua. Дослідження охопило 47 країн світу.

У звіті зазначається, наскільки активно влада тієї чи іншої країни використовує конкретний набір тактик для управління вільним потоком інформації в Інтернеті. Мова йде в першу чергу про блокування і фільтрації інформації. До таких тактик належать також прийняття розпливчастих законів, які забороняють певні типи контенту, активні маніпуляції, фізичні атаки проти блогерів та інших користувачів Інтернету, і політично мотивоване стеження.

Згідно з результатами і рівнем використання цих тактик в звіті країни розділені на три групи: вільні, частково вільні і невільні. Україна разом з Грузією, Аргентиною, Італією, Угорщиною, Німеччиною і США увійшла до групи вільних країн. Більш за все вільним від цензури і втручання влади у функціонування онлайн-ЗМІ визнана Естонія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закликаю негайно зупинити нову диктатуру в Україні - Тимошенко звернулась до світу

Частково вільними Freedom House визначив Казахстан, Росію, Індію, Азербайджан, а невільними - Білорусь, Узбекистан, Іран, Кубу, Китай, В'єтнам. При цьому найбільше зростання рівня свободи в порівнянні з минулим роком помітний в Тунісі, Грузії та Бірмі. Більш за все рівень відкритості Інтернету за рік впав в Бахрейні, Пакистані, Ефіопії та Єгипті.

"І хоча Україна отримала найкращі оцінки за свободу Інтернету та інтернет-ЗМІ серед пострадянських країн, вона одночасно (разом з Білорусією, Бахрейном, Китаєм, Кубою, Єгиптом, Росією, Сирією, Саудівською Аравією і Венесуелою) увійшла до групи країн, де наближені до уряду проплачені коментатори маніпулюють і направляють дискусії в Інтернеті в потрібне русло ", - йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович "путінізує" Україну - Freedom House

Організація також визначила кілька країн, які в даний час особливо чутливі до погіршення ситуації в найближчі 12 місяців. До групи цих країн увійшли: Азербайджан, Лівія, Малайзія, Пакистан, Руанда, Росія і Шрі-Ланка.

Зараз ви читаєте новину «Freedom House вважає, що в Україні влада маніпулює інформацією в Інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути