четвер, 05 квітня 2012 09:57

Freedom House пожалілися, що Україною править "сім'я" і СБУ

Freedom House пожалілися, що Україною править "сім'я" і СБУ
Девід Креймер. Фото: censor.net

Україну відвідала міжнародна місія з питань свободи слова, що об'єднала громадських активістів і правозахисників. В рамках місії представники міжнародної правозахисної організації Freedom House зустрілися з представниками влади та опозиції. Президент Freedom House Девід Креймер розповів, що Україна може зіткнутися з жорсткою реакцією Заходу у випадку, якщо в країні продовжиться згортання демократичних прав і свобод. Про це він сказав в інтерв'ю виданню КоммерсантЪ-Украина.

Представники Freedom House приїхали в рамках підготовки нового звіту для того, щоб зрозуміти, як змінилася ситуація зі свободою слова, демократією і дотриманням прав людини в країні за минулий рік. За підсумками візиту в Україну, в кінці травня-початку червня, організація представить доповідь.

"З одного боку, ми відзначаємо деякі поліпшення, а з іншого - є деякі погіршення. Серед поліпшень я б відзначив прийняття закону, який спрощує роботу громадських організацій, закон про доступ до інформації, а також кроки України на шляху до підписання угоди з Євросоюзом", - говорить Креймер.

"Ну, а погіршують загальну ситуацію в країні судове переслідування лідерів опозиції, централізація влади в руках однієї сім'ї, а також тих, хто близький до неї. Мінусом є і те, що роботу в уряді надають по родинному принципу або дають фінансові преференції в залежності від наявних зв'язків. Така ситуація є і в інших країнах, і це називається "корупція". Також ми відзначили порушення у сфері виборів. Я говорю зараз про вибори мера Обухова, не варто забувати і про порушення, які були зафіксовані на місцевих виборах восени 2010 року. Ми очікуємо, що подібні порушення не повторяться на парламентських виборах 2012 року. Важливо, щоб майбутні вибори пройшли прозоро і опозиція брала в них участь", - додав він.

У своїх попередніх звітах експерти Freedom House вже констатували факти виборчого правосуддя в країні, говорили про централізацію влади, рекомендували зупинити політично мотивовані переслідування.

Під час візиту в Україну Креймер провів переговори з Віктором Януковичем, генпрокурором Віктором Пшонкою, першим заступником голови СБУ Петром Шатковським, головою Мін'юсту Олександром Лавриновичем. Крім того, правозахисників допустили до Юрія Луценка в СІЗО і до Юлії Тимошенко в колонію.

"З паном Януковичем я знайомий вже декілька років. Наша зустріч була конфіденційною. Він приділив мені півтори години свого часу, і у нас вийшла дуже щира розмова", - говорить Креймер.

Однак він не знає, чи піде на користь лідерам опозиції його бесіда з Януковичем. "Принаймні, сподіваюся, вона не принесе їм шкоди. В інтересах вашої країни, Євросоюзу і США якнайшвидше піти в демократичному напрямку, а це прямий шлях до євроінтеграції України", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Freedom House пожалілися, що Україною править "сім'я" і СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути