субота, 27 липня 2019 20:15

Фракцією "Слуги народу" керуватимуть на Банковій — політолог

Фракцією "Слуги народу" керуватимуть на Банковій — політолог
"Враховуючи, що у "Слузі народу" багато людей не мають досвіду не тільки парламентського, а й взагалі будь-якої законодавчої роботи, центром ухвалення рішень буде спочатку Офіс президента, потім частково уряд", — Толстов. ФОТО: Facebook Дмитра Разумкова

Керувати фракцією партії "Слуга народу" на початку її роботи будуть з Офісу президента Володимира Зеленського.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Сергій Толстов.

"Враховуючи, що у "Слузі народу" багато людей не мають досвіду не тільки парламентського, а й взагалі будь-якої законодавчої роботи, центром ухвалення рішень буде спочатку Офіс президента, потім частково уряд", — зазначив Толстов.

"По-перше, (депутатам — Gazeta.ua) треба мати певний досвід, по-друге, треба вміти читати ці закони. По-третє, треба мати певні аналітичні здібності, аби прочитати довідки, коментарі, роз'яснення, порівняти з якимось іншим законодавством. Це робота, до якої треба готуватися. Спершу вони будуть нездатними чітко працювати над законодавством, тому прийматимуть "спущену" точку зору. А потім, якщо приведуть кваліфікованих помічників, ті будуть їм пояснювати деякі речі", — пояснює політолог.

Для керівництва фракції на понад 200 людей використають міжнародний досвід — парламентських організаторів, прогнозує Толстов.

"Фракція ділиться на групи по 25-30 людей за галузевими напрямками: право, економіка, місцеве самоврядування, освіта, культура, тощо. У кожній групі є неформальний керівник. В Англії парламентські організатори є публічно відомими й отримують додаткове фінансування", — зазначає політолог.

Об'єднуватиме депутатів відчуття "перемоги і влади", каже Толстов.

"У парламенті депутати від "Слуги народу" будуть у доволі агресивному середовищі. Адже перемога Зеленського зачистила політичний простір. Між "Слугою народу" і "Опозиційними партіями" буде дуже велика різниця. І в "За життя", і в "Батьківщині", і в "Європейській солідарності" люди з політичним бекграундом, з парламентським досвідом, з досвідом держуправління. Буде суттєва різниця з тими "неофітами", які прийдуть від партії Зеленського", — вказує експерт.

Єдиними елементами стримувань Зеленського та його монобільшості називає Конституцію України та закон "Про опозицію": "Раніше парламентська традиція давала опозиції можливість входити до керівництва парламенту, очолювати комітети або посади заступників голів комітетів. Це було б корисно, бо інакше стримувань і переваг не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде нова Рада. Прогноз лідера "Слуги народу" Разумкова

У Верховній Раді ІХ буде 254 нардепи від "Слуги народу". Наступного тижня вони пройдуть освітній інтесив від Київської школи економіки. Навчання пройде у Трускавці.

Парламент наступного скликання оновиться на 80,4% і стане молодшим на 7,4 років. За попередніми даними, з попереднього скликання змогли переобратися 82 народних депутата. 342 людини будуть депутатами вперше.

Зараз ви читаєте новину «Фракцією "Слуги народу" керуватимуть на Банковій — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути