четвер, 03 листопада 2011 16:51

Фірташ: газові контракти за 2009 рік - це поразка і слабкість України

Фірташ: газові контракти за 2009 рік - це поразка і слабкість України

У газових контрактах 2009 року немає навіть коми на користь Україні. Таку думку в інтерв'ю газеті "День" висловив Дмитро Фірташ.

"Країні потрібна зрозуміла ціна на газ, тому що Україна не готова платити ціну, яка є сьогодні. Причому йдеться як про населення, так і про промисловість, - зазначив він. - Я в 2008 році, коли постачав газ в Україну, росіянам говорив, що реальна ціна російського газу - 180-200 доларів. Країна може і повинна її платити. При такій ціні ринок буде працювати. Але тоді ціна газу для України дотувалася за рахунок продажу "РосУкрЕнерго" середньоазіатського газу в Європу. Інакше не могло бути, інакше внутрішній ринок України обвалився б".

На сьогоднішній день, на думку Фірташа, підписані у 2009 році газові контракти - не на користь Україні.

"Там немає не те що букви, там немає жодної коми на користь Україні. Все, що коли-небудь "Газпром" мріяв внести до контракту з Україною, там записано. То що ж виходить: або вона (екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко) добре знала, що підписує, або вона взагалі не читала, що підписувала. Я її дурної вважати не можу. Значить, була якась причина, що змусила її підписати контракти, за якими країна сьогодні платить 400 чи 500 доларів за тисячу кубометрів", - упевнений бізнесмен.

"У цього не сила країни - це поразка України, її програш і слабкість, - додав він. - Наша країна опинилася у вкрай складній економічній ситуації. Мене дивують заяви людей, які називають себе "експертами", що ціна газу для промисловості не повинна хвилювати населення. Ціна газу для промисловості - це головне питання для держави і населення. Тому що від того, скільки коштує газ, залежить ціна продукції, яку виробляє Україна. А при ціні у 500-600 доларів українська економіка не може конкурувати на зовнішніх ринках".

Зараз ви читаєте новину «Фірташ: газові контракти за 2009 рік - це поразка і слабкість України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути