четвер, 03 листопада 2011 10:26

Україні треба бути хитрішою, аби і далі залишатися транзитерами газу - Фірташ

Україні треба бути хитрішою, аби і далі залишатися транзитерами газу - Фірташ

Сьогодні завдання України - бути з Росією у діалозі, вважає Дмитро Фірташ. Він упевнений, що тільки так Україна зможе зберегти свої транзитні можливості.

"Український та російський президенти заявили, що близькі до домовленостей. Деталей я не знаю, бо не задіяний в процесі переговорів. Багато хто говорив, що українська труба - це щось таке непорушне, і вона завжди буде заповнена. А я з 2003 року кажу, що з цим можуть бути проблеми", - зазначив він в інтерв'ю газеті "День".

Він нагадав, що раніше Росія заявляла, що буде будувати газопровід "Північний потік" в обхід України. "Тоді всі скептично поставилися до цього проекту і не вірили, що трубопровід буде побудовано. Я сказав, що це реальний проект. Тому що Росія має ресурс для будівництва, і вона буде створювати для себе політичну альтернативу. Росіянам це вигідно. "Північний" трубопровід запустили? Запустили. Я не помилився? Не помилився", - зазначив Фірташ і додав, що те саме стосується і "Південного потоку".

"Через це Україна випадає із системи транзиту газу до Європи. Раніше Україна транзитувала 128 млрд. кубів газу на рік, а зараз 85-90. "Північний потік" працює. А тепер, якщо побудують ще й "Південний потік", то Україна залишиться для транзиту 20-30 млрд. кубометрів на рік. Я ставлю запитання: чи потрібна українська труба при транзиті 30 млрд. на рік? Україна буде витрачати на її утримання більше, ніж країні будуть платити за транзит газу", - пояснив він.

"Я думаю, що зараз завдання - обійняти росіян, поцілувати і забрати своє. Нам потрібно бути розумнішими і хитрішими. Потрібно бути в діалозі з Росією, щоб вони "Південний потік" не будували. Тільки так ми зможемо зберегти транзитні можливості України", - підсумував бізнесмен.

Зараз ви читаєте новину «Україні треба бути хитрішою, аби і далі залишатися транзитерами газу - Фірташ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути