Ексклюзиви
середа, 09 лютого 2022 10:24

Фінський депутат поплатився посадою за заклик щодо недопускання України в НАТО

Фінський депутат поплатився посадою за заклик щодо недопускання України в НАТО
Ніїкко оголосив про відставку з посади голови комітету із закордонних справ. Фото: facebook.com/mika.niikko

Фінський депутат і глава парламентського комітету закордонних справ Міка Ніїкко опублікував у Twitter неоднозначний допис про Україну й НАТО.

Після розголосу політику довелося оголосити про відставку, пише Yle. Він також видалив допис, у якому прокоментував візит президента Франції Еммануеля Макрона в Росію.

У повідомленні Ніїкко запропонував Макрону "чи комусь іще" публічно заявити про недопускання України до НАТО. В іншому випадку Росія не могла б вважати переговори успішними, і це мало б плачевні наслідки.

Заклик політика спричинив обурення і критику, оскільки суперечить офіційній зовнішньополітичній позиції Фінляндії. Його розкритикували колеги з парламенту, назвавши поведінку Ніїкко легковажною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Польщі запропонував провести на найвищому рівні зустріч НАТО-Україна

Пізніше Ніїкко заявив, що видалив твіт, оскільки неправильно його сформулював. Політик підкреслив, що підтримує суверенітет України. За його словами, він хотів висловити особистий погляд на те, що не бачить зараз реального членства України в НАТО.

Невдовзі політику висунули вимогу подати у відставку, інакше "депутатська група здійснить необхідні кроки для відновлення довіри".

У Фінляндії ж наголосили, що мають чітку позицію: "усі незалежні країни мають право ухвалювати власні рішення у сфері безпеки".

Наприкінці січня прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявила, що хоча її країна не планує вступати до НАТО найближчим часом, Росія не має права ветувати подібні рішення. Вона запевнила, що уряд країни готовий підтримати своїх європейських союзників і США й запровадити жорсткі санкції проти Росії, якщо та знову вторгнеться в Україну. Цьому передували претензії Росії щодо можливого вступу Фінляндії до НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Фінський депутат поплатився посадою за заклик щодо недопускання України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути