середа, 09 жовтня 2019 15:35

Філософ розповів, у чому небезпека "формули Штайнмаєра"

Філософ розповів, у чому небезпека "формули Штайнмаєра"
Треба максимально думати про національні інтереси, бачити всі ризики — Володимир Єрмоленко. Фото: zbruc.eu

Небезпека "формули Штайнмаєра" в тому, що відповідальність за виконання Мінських угод покладатиметься на Україну.

Про це Gazeta.ua розповів філософ Володимир Єрмоленко.

— Є поштовх, який може вести до великих змін, - каже Єрмоленко. - Це перехід до політичної частини виконання Мінських угод. Зокрема, порушення питання про вибори до того, як розв'язана проблема із закінчення стрілянини. Це те, чого Порошенко уникав, бо в політичній частині "Мінська" є багато ризиків для України. Вони фактично кладуть зобов'язання тільки на нас, а не на Росію. Це може бути серйозним послабленням наших позицій.

Як зробити "формулу Штайнмаєра" для нас прийнятною?

— У тему виборів на Донбасі нинішня влада намагається максимально закласти інтереси Києва. Це можливо в рамках тлумачення Мінських угод. За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, все має пройти відповідно до нашого законодавства. З допуском партій і медіа до виборчого процесу. Спочатку Україна повертається на Донбас. Відповідно, контролює кордон. Це означає розформування ДНР і ЛНР як квазідержав. І тільки потім - вибори. Це для росіян неприйнятно.

Усе залежить від того, наскільки Україна зможе зараз у "нормандському форматі" довести, що має бути саме така логіка, така послідовність дій.

Чи може Україна позбутися Мінських угод?

— Їх можна позбутися. Україна наголошувала на них останні п'ять років, тому що вони були запорукою збереження санкцій. Європейські та американські партнери казали: "Будуть санкції весь час, коли Росія не виконує Мінські угоди". Це був такий цемент, який трохи все ж таки заспокоював ситуацію.

Зараз небезпека полягає в тому, що відповідальність за виконання Мінських угод покладуть на Україну. Зв'язок між діями Росії, невиконанням цих домовленостей і санкціями потроху руйнується. Якщо їх почнуть знімати, для України не буде жодного інтересу далі виконувати "Мінськ".

Чи принесе президент Зеленський мир? Які будуть наслідки для влади, країни?

— Треба максимально думати про національні інтереси, бачити всі ризики. Один із них - це повернення Донбасу на російських умовах, яке зробить його анклавом країни-агресора в Україні.

Моє відчуття, що все це все одно впиратиметься в якісь деталі, знову відновлюватиметься патова ситуація.

Хто контролюватиме те, що насправді ми контролюємо кордон? Чи є повна довіра до ОБСЄ, що вони справді дадуть чесний висновок, якщо там щось не так. Багато питань. Якщо Зеленський і його оточення справді хочуть обстоювати національні інтереси, то, знаючи Росію, що неготова до компромісів, усе впиратиметься в такі питання. А якщо ми здаватимемо свої інтереси, то так - Донбас швидко повернеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський веде у пастку себе та державу - політолог

1 жовтня в Мінську Леонід Кучма підписав лист до Мартіна Сайдіка, представника Організації з безпеки і співробітництва в Європі на переговорах щодо Донбасу. У ньому українська сторона погоджується на втілення у своє законодавство так званої "формули Штайнмаєра": Донбас отримає особливий статус на час проведення там місцевих виборів, а на постійній основі - після того, як їхні результати визнає ОБСЄ. Офіційне підтвердження намірів було умовою Москви для проведення зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини і Росії. Востаннє "нормандська четвірка" збиралася у жовтні 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Філософ розповів, у чому небезпека "формули Штайнмаєра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути