Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2007 15:29

Євросоюз не допомагатиме Україні сплачувати газові борги

Євросоюз не допомагатиме Україні сплачувати газові борги
Єврокомісія не бачить підстав для сумнівів у надійності "Газпрому" як постачальника газу.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції представник Єврокомісії Ферран Тарраделлас Еспуні, коментуючи оприлюднену "Газпромом" заяву щодо можливості зменшення постачання газу в Європу через борги України.

"Якщо згадати ситуацію 2005 року, то треба зазначити, що сьогодні "Газпром" завчасно поінформував про свої наміри. Звичайно, ситуація 2005 року була поганою для репутації "Газпрому", однак є 30-річна історія стабільного постачання газу. Тому, я думаю, "Газпром" залишається стабільним і надійним постачальником", - сказав він.

Представник Єврокомісії зазначив, що на сьогодні існує комерційний конфлікт між двома сторонами – українською та російською, за яким Єврокомісія уважно стежить. При цьому, додав він, Єврокомісія немає ніяких коментарів щодо збігу у часі парламентських виборів в Україні та попередженням "Газпрому" про можливе скорочення постачань.

Відповідаючи на запитання щодо солідарності з Україною в питанні енергетичної політики і можливості допомогти Україні оплатити борги перед Росією, Тарраделлас Еспуні зазначив, що, на сьогодні ЄС проводить з Україною енергетичний діалог і підписав Меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, виконує ряд спільних проектів, таких, як наприклад, будівництво метрологічного центру в Боярці, однак, скоріше за все, не зможе допомогти Україні вирішити питання боргу.

"Я маю сумніви, я, звичайно, маю все перевірити, але я маю сумніви в тому, що в цьому механізмі співпраці існує якійсь вихід, який дав би можливість Європі сплатити борги України", - сказав він.

2 жовтня "Газпром" направив своїм європейським партнерам повідомлення про існуючі проблеми з поставок газу до України. Заборгованість української сторони за поставки газу становить понад 1,3 млрд. доларів, йдеться в повідомленні прес-служби газового холдингу.

Того ж дня Європейська комісія закликала "Газпром" і українську владу якнайшвидше врегулювати проблему боргу української сторони, а сьогодні вирішила скликати в середині жовтня засідання координаційної групи з питань постачання газу із залученням представників Росії та України.

Сьогодні, 3 жовтня, прем"єр-міністр Віктор Янукович доручив міністру палива та енергетики Юрію Боку провести попередні переговори в Москві у зв"язку із заявою РАТ "Газпром".

Сьогодні перший віце-прем"єр-міністр України Микола Азаров заявив, що сума боргу, названа "Газпромом" – перебільшена, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз не допомагатиме Україні сплачувати газові борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути