Ексклюзиви
субота, 20 листопада 2010 16:04

Євросоюз готовий схвалити план дій для України

Євросоюз готовий схвалити план дій для України

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу підтвердив намір ЄС схвалити на саміті 22 листопада План дій для України щодо встановлення безвізового режиму.

"Україна є ключовим партнером для ЄС і важливим регіональним гравцем. Амбіційний порядок денний цього саміту відображає динаміку наших відносин. Я радий, що ми можемо анонсувати План дій щодо встановлення безвізового режиму для України, і що буде підписаний протокол, який дає Україні доступ до програмами ЄС ", - сказав Баррозу, анонсуючи майбутній саміт Україна-ЄС. Про це йдеться в коментарі європейської сторони до саміту, поширеній напередодні події.

За словами президента Єврокомісії, це - "два конкретні приклади продовження зближення ЄС з Україною". У поясненнях Європейської комісії до саміту наголошується, що під час заходу "лідери будуть обговорювати наступні кроки щодо візового діалогу, переслідуючи мету встановити безвізовий режим для короткострокового перебування в довгостроковій перспективі".

Баррозу зазначив, що під час майбутнього саміту сторони мають намір проаналізувати прогрес у переговорах України-ЄС щодо угоди про Асоціацію, які "ми завершимо якомога швидше".

"Ми підкреслимо необхідність поглибити процес реформ, зокрема, у сфері верховенства права, бізнесу та інвестиційного клімату", - сказав він.

У свою чергу президент Ради ЄС Герман ван Ромпей підкреслив, що цей саміт є першим після обрання президентом України Віктора Януковича, але це буде його четвертою зустріччю з українським лідером за цей рік.

"Реформа в Україні і двосторонні відносини Україна-ЄС будуть основними питаннями порядку денного. Ми будемо вітати позитивні кроки, зроблені Україною, зокрема, в економічній та енергетичній сферах. Ми чекаємо, що українські лідери посилять реформування в цих сферах, так само як і щодо поваги прав людини, верховенства права і демократичних принципів", - підкреслив він.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що під час саміту лідери ЄС закличуть Україну надати новий стимул реформаторським зусиллям, зокрема, щодо консолідації прав людини, демократичних принципів і верховенства права. Вони закличуть Україну до подальшого прогресу у сфері поліпшення бізнес-та інвестиційного клімату, зокрема, у сфері боротьби з корупцією. Вони також будуть вітати реформи в макроекономічній сфері, висловлять очікування щодо вступу України до Енергетичного співтовариства, зроблять огляд прогресу щодо імплементації Меморандуму про взаєморозуміння в енергетичній співпраці, так само як і процес модернізації української газотранспортної системи.

Крім того, саміт надасть сторонам можливість обговорити відносини Україна-ЄС, включаючи прогрес у переговорах щодо Угоди про асоціацію. Буде також здійснено огляд порядку денного реформ, включаючи захист прав людини, свободи слова, демократичних принципів і верховенства права. Порядок денний саміту також буде включати питання секторального співробітництва в таких сферах, як енергетика, транспорт, юстиція та безпека.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз готовий схвалити план дій для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути